Дело за удавено дете в басейн приключи след 11-годишна сага

0
13-годишната Сара беше засмукана от сифона на басейн в хотел на "Златни пясъци"
13-годишната Сара беше засмукана от сифона на басейн в хотел на "Златни пясъци" Снимка: Moreto.net / архив

Условни присъди за строителя и надзорника на неизправен басейн, засмукал дете на Златни пясъци

Две условни присъди постанови Варненският окръжен съд за смъртта на дете в басейн в курорта „Златни пясъци”. 53-годишният Кирил Я. и 56-годишният Пламен К. бяха признати за виновни в качеството си съответно на изпълнител на строителството и на представител на строителния надзор, информира Дарик радио.

Инцидентът стана през лятото на 2011 г. в басейна на хотел „Берлин голдън бийч“. Докато плувала, 13-годишната Сара Ернст била засмукана от подовия сифон. Спасителят се опитал да помогне на момичето, но вакуумът бил толкова силен, че едва след като били изключени помпите, то било извадено. Същия ден Сара починала в болница. Пострадалото момиче от Германия било на почивка с баща си у нас.

Като причина за фаталния изход съдебно-медицинската експертиза сочи удавяне от вдишване на течност, потискане на жизнено важни центрове в мозъка и спиране на сърдечната дейност.

Разследването на инцидента отне 7 години. Обвинителният акт беше връщан два пъти на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения в досъдебното производство. Делото беше внесено за разглеждане от съда през миналата година. В хода му бяха направени бяха две съдебно-технически експертизи, една графологическа и изслушани множество свидетели.

Констатациите на вещите лица са, че основен недостатък на проекта, незабелязан и неотстранен от надзорника и изпълнен без промени от строителя, е допуснатото засмукване в малкия басейн да става само от един дънен сифон с малка площ на решетката. При запушването на същия веднага започва генерирането на вакуум с голяма засмукваща сила.

Първоначално прокуратурата повдигна обвинение на четирима мъже. Другите двама бяха проектантът на басейна Александър Г., който междувременно почина, и спасителят. Поради изтичане на абсолютната давност за престъплението прокуратурата прекрати наказателното производство срещу него.

Според съда Кирил Я. и Пламен К. са виновни, че са изпълнили немарливо правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност в периода на строителство на басейна.

Двамата получиха наказания от по 6 месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване отложи с изпитателен срок от 3 години.

Присъдата подлежи на обжалване или протест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари