"Дейли Телеграф": Задържаните българи са ползвали апартамент до военновъздушната база Нортхолт

0
Съсед разказва, че Бисер Джамбазов се представял за служител на Интерпол
Съсед разказва, че Бисер Джамбазов се представял за служител на Интерпол Снимка: BBC

Съсед разказва, че Бисер Джамбазов се представял за служител на Интерпол

Британският „Дейли телеграф“ съобщи, че тримата българи, задържани по подозрения в шпионаж за Русия, в продължение на 10 години са използвали апартамент в Западен Лондон, недалеч от военновъздушната база Нортхолт, която редовно се използва от министри, ръководители на чужди държави и НАТО, както и членове на кралското семейство, за полети в чужбина, предава БНР.

Съсед в сградата, където е апартамента на улицата в Нортхолт, е цитиран от репортери на вестника да казва, че един от заподозрените – Бисер Джамбазов, е твърдял, че работи за Интерпол и че се е опитал да инсталира голяма сателитна чиния отстрани на къщата. Друга съседка също си спомня за „необичайния“ инцидент със сателитната чиния, като отбелязва, че си спомня, че е направен опит тя да бъде насочена в различна посока от всички останали сателитни чинии наоколо. Жената казва, че Джамбазов е действал с приятел, но в крайна сметка чинията не е била поставена, защото тя е имало спор с тях, тъй като огромното съоръжение е щяло да засенчи нейния апартамент.

В нова статия в „Дейли мейл“ пък се набляга на дейността на Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, като се цитира интервю на Иванова за БНР през 2019 година. Вестникът посочва, че по време на ареста им в Хароу, северозападен Лондон, и двамата са работели през нощта – Джамбазов като куриер, превозващ кръв, а Иванова като лаборантка – за да могат през деня да се посвещават на създадената от тях платформа за подпомагане на българите, живеещи зад граница. Те са разчитали на помощта на приятели, които са били учители по английски, предлагайки услугите си безплатно.

Двамата твърдят, че не са ползвали финансиране по европейски програми. Онлайн рецензии от 2018 година съдържат похвали за Катрин и Бисер, че помагат на българите. В една от тях се казва, че „няма много българи, които отделят от ценното си време, за да направят нещо полезно за българската общност в Англия“. „Дейли мейл“ междувременно пише, че Джамбазов е публикувал кадри от негова реч и протест срещу локдауните по време на пандемията, твърдейки, че броят на умиращите от Ковид-19 е много по-малък, отколкото казва британското правителство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари