Д-р Неделчо Тотев: В здравеопазването не трябва едни грешки да се ликвидират с други

0
Необходим е сериозен дебат за здравеопазването, каза д-р Тотев
Необходим е сериозен дебат за здравеопазването, каза д-р Тотев Снимка: Facebook

Необходим е сериозен дебат за здравеопазването, каза д-р Тотев

"В последния парламент беше смело афиширано, че с вдигането на основната заплата ще се вдигнат и заплатите на лекарите. Визираше се колективен трудов договор, но такъв не е подписан от всички, а само от две синдикални организации и от представители на фармацевти. Като попитахме откъде ще дойдат парите, които се цитираха, отговорът беше - това е въпрос на мениджмънт", каза д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници и директор на болницата в Чирпан, цитиран от БНР.

И допълни, че не е разумно да се коментира понятието "основна заплата", тъй като човек си плаща осигуровки на базата на брутно трудово възнаграждение.

"Когато в едно търговско дружество приходите са достатъчни, разпределяш един ресурс за заплати. Стремим се да го дадем според заслугите на всяко едно от звената. Успявахме във вид на брутни трудови възнаграждения да надхвърлим т.нар. "браншови" в голямата част от лечебните заведения. Ако се приложи промяна в здравното законодателство, се оформя идеална заплата, но няма как да го постигнем за всички звена заради ниския ресурс. Защото - откъде да вземем парите, за да ги дадем за заплати", допълни д-р Тотев.

По думите му е необходим сериозен дебат за здравеопазването:

"Като целта да бъде не с едни грешки да се ликвидират други грешки, а да има анализ и безумно завишените изисквания да се намаляват".

Според него би трябвало да има увеличение на здравната вноска, а фокусът трябва да бъде обърнат върху разходването на парите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари