ДБ алармира за тонове опасни химикали на пристанище Бургас

1
Пристанището е концесионирано от бизнесмена Кирил Домусчиев
Пристанището е концесионирано от бизнесмена Кирил Домусчиев

Тонове опасни химикали са складирани на пристанище Бургас без екооценка и в опасна близост до жилищни райони.

За това алармираха с живо включване от морския град депутатът от “Демократична БългарияИвайло Мирчев и лидерът на местната организация на “Да България” и член на националното ръководство на партията Димитър Найденов, съобщиха от пресофиса на партията.

Пристанището е концесионирано от бизнесмена Кирил Домусчиев. В сърцето на Бургас има резервоари за сярна киселина с вместимост 50 000 тона, в непосредствена близост до тях са 5 баки по хиляда тона всяка за течни горива, обясни Найденов.

Според Мирчев и Найденов, тези опасни товари трябва да се разтоварват или навътре в морето, или на много отдалечени от населените места точки. “От тук товарите се качват на жп цистерни и се транспортират из цялата страна. Помните какво стана в Хитрино. Представете си, ако стане авария с газ под налягане в близост до резервоари със сярна киселина и течни горива в центъра на града – каква екологична катастрофа ще бъде за черноморския регион и за Бургас”, каза Найденов.

Той коментира още, че от 2017 г. началник на РИОСВ-Бургас е прословутата госпожа, която е подписала разрешението за изграждане на подпорния хотел на Алепу, отново без ОВОС, защото и тогава преценили, че такъв не е необходим.

Димитър Найденов посочи още, че в Европа не се отдава на концесия пристанищна инфраструктура, а дейности. А заради терористичните заплахи тенденцията в света е пристанищата и тяхната транспортна инфраструктура да остават под държавен контрол.

Ще подадем сигнали до ресорните институции и министри и ще държим в течение обществеността за развитието по темата”, каза депутатът Ивайло Мирчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Zodiac
    Мирчу нереза пак изгрухтя!!
  • -1
    2
    Хм
    Пак някоя тъпа гербава далавера, докато не вкарат всичките гербери в Белене ще е все така.
  • 3
    1
    любопитен
    Той министъра на екологията от коя партия беше?? Или някой си прави пиар реклама на сметка на информация, подадена от компетентните органи
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари