Даже Паметниците в България "протестират"!

0

Има един монумент на пропагандното изкуство в София, който не спира да ни вълнува и е достойно за академични изследвания заради метаморфозите, претърпявал през годините.

Дори днес Паметникът на съветската армия е най-предпочитаното място за политически послания – с малко боя той влиза „в крак с времето“  и променя съществено посланието, с което е замислен след държавния преврат през 1944 г. Вдигнат е само за 10 години по-късно в Княжеската градина в чест на армията-окупаторка, довела на власт комунистите, пише Площад Славейков

В събота вечерта паметникът влезе „в крак“ и със съдебната реформа – монументът осъмна с нови послания: „Борисов на съд“, „Цацаров оставка“, „Съдебна реформа сега“, „Лустрация“, „Правосъдие“. Неколцина привърженици на необходимостта от промени в съдебната система са изразили неодобрението си от случващото се във властта. От социалните мрежи разбираме, че автори на тези надписи са Георги Драганов, Деница Аврамова, Манол Глишев и Георги Мишев, които след акцията са били арестувани и са прекарали нощта в Първо районно управление на МВР.

Малко по-рано същата вечер друг един Мишев – дядото на арестувания за надписите на паметника – писателят Георги Мишев, също коментира Съветската армия и последствията от намесата й в устройството на България. Между двете събития няма умишлена връзка. 80-годишният автор представи три от последните си издания – „Мир на страха ми“, „Патриархат“ и „Вилна зона“ – на Панаира на книгата в НДК.

„През последните 25 години нещата не вървят – каза пред читателите Мишев. – Но всъщност всичко тръгна лошо още от 9 септември 1944 г. Аз тогава бях дете на 10 и въпреки това усетих как нещо се счупи в държава… С чужда помощ властта се оказа в ръцете на най-неграмотните и най-мързеливите.

Дядо и внук се оказаха на сходни позиции.

А Паметникът на съветската армия очевидно продължава да взима жертви сред българската опозиция. Той е нашият Хайд парк – с тази разлика, че там всеки свободно може да се изкаже, а тук като заявиш мнение, ако успеят да те хванат – ще прекараш нощта в участъка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари