Световните лидери: Ерата на глобализацията е на път да приключи

0
Жозе Мануел Барозу: Напрежението между САЩ и Китай се ускори от пандемията
Жозе Мануел Барозу: Напрежението между САЩ и Китай се ускори от пандемията Снимка: AFP / Getty Images

Жозе Мануел Барозу: Напрежението между САЩ и Китай се ускори от пандемията

Ерата на глобализацията, продължила три десетилетия, приключва, смятат световните лидери, на среща в швейцарския град Давос за първи път от началото на Covid пандемията, според Financial Times, цитиран от Bloomberg.

Геополитическите последици от войната на Русия в Украйна, съчетани с нарушаването на световните вериги за доставки, причинено от вируса, неотдавнашните пазарни сътресения и бързото влошаване на икономическите перспективи карат корпоративните лидери и инвеститорите да се борят с жизненоважни стратегически решения, заявиха няколко от тях в интервюта за FT.

"Напрежението между САЩ и Китай се ускори от пандемията, а сега и от нахлуването на Русия в Украйна - всички тези тенденции пораждат сериозни опасения за разединението на света", каза Жозе Мануел Барозу, председател на Goldman Sachs International и бивш председател на Европейската комисия.

Той добави, че "глобализацията е изправена пред търкания от страна на национализма, протекционизма, нативизма, шовинизма, ако искате, или дори понякога ксенофобията, и за мен не е ясно кой ще победи".

Според ръководителя на една от най-големите световни групи за дялово инвестиране "почти никой не е виждал" тези условия "по време на своята инвеститорска кариера". Чарлз "Чип" Кей, главен изпълнителен директор на Warburg Pincus, заяви, че геополитиката е била "в периферията на нашето мислене" след падането на Берлинската стена и че това е "осигурило известен кислород на глобалния растеж".

Според него обаче сега геополитиката е "на преден план" при вземането на инвестиционни решения, точно когато "доста силният попътен вятър за цените на активите", осигурен от годините на спадаща инфлация и ниски лихвени проценти, е към своя край.

"Политиката не оптимизира икономическия резултат, а създава търкания в системата", каза той по повод нарастващото геополитическо напрежение.

През последните седмици сред компаниите се заговори за деглобализация. По данни на доставчика на данни Sentieo в разговорите за печалбите на компаниите и на инвеститорските конференции се споменава за близкоизточен, изнесен и преизточен пазар, като нивото е най-високо поне от 2005 г. насам.

Темата ще бъде на първо място в дневния ред на участниците в Световния икономически форум в Давос тази седмица. От последната среща през януари 2020 г. събитията в света разклатиха веригите за доставки, които са в основата на глобализацията, подкрепяна от WEF.

"Компаниите казват, че се нуждая от производство по-близо до моите клиенти", казва Джонатан Грей, президент на Blackstone Group.

Ръководителят на най-голямата фармацевтична компания в Азия заяви, че "ерата на глобализацията, основана на аутсорсинг на функции за намаляване на разходите, е приключила".

Кристоф Вебер, главен изпълнителен директор на Takeda, със седалище е в Токио, Япония, заяви, че производителите на лекарства ще продължат да търсят растеж на международните пазари, особено в Китай, поради големия му потенциал. Според него обаче фокусът на компаниите се е изместил към по-устойчива форма на глобализация: "Въпросът е да се намали рискът по веригата за доставки".

"Би било пресилено да се каже, че глобализацията е приключила, но представата за глобализацията, която хората имат, вече не е вярна", каза Вебер. "Глобализацията, която съществуваше преди няколко години, търговията без ограничения и идеята "светът е плосък", приключи." 

Takeda е въвела политика на двойно снабдяване, за да вгради повече излишъци във веригите си за доставки, добави Вебер: "Никога не съм мислил, че [аутсорсингът] ще работи в дългосрочен план, но мисля, че това вече е ясно за всички."

Според Рашид Мохамед Рашид, председател на Valentino и Balmain, в потребителските индустрии също се наблюдава отдръпване от глобализацията.

Някои луксозни компании преосмислят стратегията си, която обикновено разчиташе в голяма степен на глобалната марка, продажбата на туристи и изпращането на стоки по целия свят, каза той: "Бизнесът се превърна в местен... Днес магазините в Лондон, Париж или Милано обслужват местните жители в по-голяма степен, отколкото преди."

През последните две години компаниите започнаха "да гледат на местно ниво и да действат локално, вместо да действат на глобално ниво", каза той на конференцията "Бизнесът на лукса" на FT по-рано тази седмица.

"На различни пазари като САЩ, Европа, Азия, дори на по-малки пазари като Латинска Америка и Африка, хората вече гледат на локално и съм сигурен, че ще има много местни сделки."

"Ако значителна част от десетилетията на нарастване на производителността, предизвикани от глобализацията, бъдат изтрити за кратък период от време, това ще доведе до повишаване на инфлацията и до голяма и продължителна рецесия", каза той. "Точно затова смятам, че основните икономически сили ще стигнат до извода, че трябва да направят всичко възможно, за да предотвратят подобен опустошителен сценарий." предупреди за сериозните икономически последици Доминик Асам, главен финансов директор в Airbus.

Барозу обвини Г-20, че в сравнение с финансовата криза през 2008 г. сега духът на сътрудничество на политическо равнище е по-слаб. "Политическите лидери трябва да правят разлика между сериозните геополитически различия и необходимостта от справяне с предизвикателства като общественото здраве и изменението на климата", каза той.

Ръководителят на германската централна банка Йоахим Нагел посочи деглобализацията като едно от "трите Д", които ще "увеличат инфлационния натиск", наред с декарбонизацията и демографията.

Отдръпването от глобализацията се "подхранва от геополитическото напрежение и желанието да се намалят икономическите зависимости", заяви президентът на Бундесбанк след срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-7 в Кьонигсвитер, Германия, по-рано тази седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари