Датчик на коляновия вал

0
Датчикът на коляновия вал отчита положението и скоростта на вал-а
Датчикът на коляновия вал отчита положението и скоростта на вал-а

Съвременните автомобили имат изключително много сензори и датчици, които да контролират работата на мотора. Днес ще ви дадем най-важната информация за работата на този датчик и какво точно контролира той.

Какво прави този датчик

Датчикът на коляновия вал отчита положението и скоростта на вал-а, като предава информацията към компютъра на автомобила, за да може той да нанесе необходимите корекции върху работата на мотора.

Къде се намира този датчик

Обикновено, както повечето от вас биха се досетили, този датчик стои близо до коляновия вал, за да може информацията да бъде максимално точна.

Въпреки че всичко зависи от модела и марката на автомобила, обикновено положението му е в предната долна част на двигателя.

Как работи този датчик

Датчикът е прикрепен за зъбното колело на коляновия вал, което има липсващи зъбци, които му дават базата за разположението на вал-а.

Докато валът се върти, датчикът произвежда определен импулс за напрежение, като всеки импулс съответства на всеки зъб. Когато тези сигнали бъдат пратени към главния компютър на автомобила, той преценява в кой цилиндър и кога точно трябва да бъде произведена искра.

Когато липсва сигнал, компютъра няма как да създаде искра, което няма да запламени горивото от инжекторите и автомобилът няма да може да запали.

Видове датчици на колянови вал

В автомобилната индустрия са познати два вида датчици- индуктивен датчик и датчик с ефект на Хол.

Индуктивен датчик - това са един или два проводника, които генерират аналогов сигнал

Датчик на Хол - това са три или четири проводника, които генерират цифров сигнал

Симптоми на повреден датчик

Ето едни от основните неща, които могат да ви покажат, че датчика е повреден:

Автомобилът не може да запали

Ако датчика не изпраща сигнали към компютъра, няма да се получи възпламеняване в цилиндрите, което означава, че двигателя няма да може да заработи.

Спиране на двигателя по време на движение

Когато датчикът предава грешна информация, има възможност докато автомобила е в движение компютъра отново да спре искрата в цилиндрите, което ще попречи на горивото да се възпламени и от там двигателят ще угасне.

Светване на “Check Engine”

Когато видите на таблото да светне Check Engine, това в повечето случаи означава, че има някакъв проблем в двигателя, това може да означава повреден датчик или пък сериозна повреда в автомобила.

Неравномерно ускорение и повишени вибрации

Когато има грешни данни от датчика, това може да доведе до внезапна загуба и поява на мощност, в зависимост от това кога горивото в цилиндрите бива възпламенено, така се нарушава работата на мотора, което може да доведе също така и до повишени нива на вибрации, именно поради неравномерната работа.

Как можем да разберем дали датчикът работи правилно

Ако имате борд компютър, той много често ще ви покаже определен код за грешка. След като видите кода, можете да го проверите в наръчника за определения модел автомобил и там да видите какъв точно е проблема.

Освен това можете да направите тест и с мултицет, като трябва да отстраните датчика и да видите какво е съпротивлението на намотката в него. В най-добрия случай то трябва да бъде между 500 и 800 Ома. Ако стойността на напрежението е друга, то датчикът трябва да бъде сменен.

Можем ли да сменим датчика на коляновия вал сами

Смяната на този датчик обикновено е нещо, с което всеки човек, разбиращ поне малко от техника, може да се справи.

Ще ви трябват няколко инструмента, в зависимост от марката и модела на вашия автомобил (можете да намерите необходимите ключове и отвертки в инструкциите на вашия автомобил) и чифт ръкавици, ако не искате да се цапате.

Нека да видим кои са основните етапи, през които трябва да преминете:

Вдигнете колата на крик

За да имате добър достъп до двигателя можете да я повдигнете на крик или я закарайте някъде, където ще можете да влезете под нея.

Премахнете акумулатора

За да се предотвратят токови удари, премахнете акумулаторната батерия на автомобила.

Така освен вашата безопасност, гарантирате и тази на автомобила, тъй като винаги има възможност от къси съединения.

Премахнете болта, който държи датчика

Преди да премахнете датчика, трябва да отвъртите болта, който го крепи. За целта обикновено ще ви трябва 10мм ключ, но вече казахме, че всяка кола е различна.

След като болта е премахнат, можете да махнете и датчика.

Поставете новия датчик

След като стария датчик е премахнат, ще можете да почистите мястото и да сложите новия, като за целта трябва отново да завиете болта на мястото му.

Прикрепете акумулатора

След като всичко е готово, можете да върнете акумулаторната батерия в автомобила и да изчистите грешките в компютъра, ако има такива.

Източници на информация autodoc.bg и nag.bg

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари