Държавна болница продаде двуетажна вила в Родопите за 51 000 лева

1

Решението за продажбата е взето от Министерския съвет на 26 април тази година

Държавната белодробна болница „Света Петка Българска“ във Велинград e продала изгодно вилен имот в ловен парк "Алабак". Имотът в Родопите е със застроена площ от 132 кв.м, а според "Биволъ" в момента се предлага за туристически нощувки през Booking.com, пише "Булевард България".

Обявената начална цена на търга е 40 999 лв без ДДС, а според системата за електронни търгове той е купен в понеделник преди обед срещу сумата от 51 125 лв.

Според справка на в. "Сега", решението за продажбата е взето от Министерския съвет на 26 април тази година - дни преди служебният кабинет на Гълъб Донев да предаде властта на редовното правителство.

Вилата е построена през 1938 г. Първоначално е ползвана като жилищна сграда от „главния лекар на болницата“, пише в. "Сега" в своя публикация. По документи за собственост се води двуетажна - частично вкопан сутерен и един надземен етаж.

Специализираната болница във Велинград притежава сградата от 2011 г. Година по-късно е направен ремонт с нова външна изолация и подмяна на дограмите на прозорците.

През май 2023 г. депутатът от "Възраждане" Стоян Таслаков задава въпрос на тогавашния здравен министър д-р Асен Меджидиев дали е наясно, че "управителят на болницата и кръгове около него имат апетити да придобият част от сградата заради културно-историческия ѝ вид и заради апетитното местоположение".

Меджидиев отговаря, че вилата не представлява "болничен актив" и не може да бъде ползвана от болнично заведение, а "можете само да се грижите и да харчите пари" за подобен имот.

"Там мога да настаня двама души. Единият в антрето, единият в стаята... не може да се използва за нищо, освен в нея да се гледа телевизия, но преди това в нея трябва да се направи сериозен ремонт", коментира Меджидиев.

Той отрича тя да е културна ценност и казва, че от 15 години болницата не е инвестирала за строително монтажни дейности в интериора ѝ.

Въпреки твърденията му - всъщност вилата се управлява за туристически цели, след като е дадена от болницата под наем на компанията "Холидейинвест" на бизнесмена от Царево Кирил Йовнов за срок от 10 години през 2021.

Към настоящия момент къщата се ползва за туризъм за 98-117 лв. на нощ, показва проверка на "Биволъ".

В отговора си пред Народното събрание Асен Меджидиев отхвърля твърденията, че директорът на болницата има интерес към обекта, и казва, че ако той или друг член на съвета на директорите участва в търга, "ще бъдат уведомени съответните органи".

Търгът за продажбата на вилата е приключил днес преди обед. Според системата за електронни търгове имотът е продаден за 51 125 лв. на физическото лице Виктор Рашев. До момента не е изяснено кой е той и дали има връзка с казуса, който е осветен по-рано в парламента.

На второ място е класирана фирмата "Йовнов" ЕООД на бизнесмена Кирил Йовнов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари