Държавите от ООН постигнаха "историческо" споразумение за защита на морето

1
Корабът акостира, обяви председателят на конференцията на членките на ООН в Ню Йорк
Корабът акостира, обяви председателят на конференцията на членките на ООН в Ню Йорк Снимка: GETTY IMAGES / KENA BETANCUR

Корабът акостира, обяви председателят на конференцията на членките на ООН в Ню Йорк

Държавите - членки на ООН, най-накрая се споразумяха за текста на първия международен договор след години на преговори за защита на открито море - крехко и жизненоважно богатство, което покрива почти половината от планетата, предаде АФП, цитирана от БНР.

"Корабът акостира", обяви председателят на конференцията Рена Лий в централата на ООН в Ню Йорк малко преди 21:30 ч. (02:30 ч. по Гринуич), под силните и продължителни аплодисменти на делегатите.

Точната формулировка на текста не беше оповестена веднага, но активистите го приветстваха като пробив в опазването на биоразнообразието след повече от 15 години дискусии.

Договорът се разглежда като основен за опазването на 30% от световната суша и океан до 2030 г., както се договориха световните правителства в историческото споразумение, подписано в Монреал през декември.

"Това е исторически ден за опазването на околната среда и знак, че в един разделен свят защитата на природата и хората може да надделее над геополитиката", заяви Лора Мелър от "Грийнпийс".

След двуседмични интензивни преговори, включително маратонска нощна сесия от петък до събота, делегатите финализираха текста, който вече не може да бъде променян съществено.

"Няма да има повторно отваряне или обсъждане по същество", заяви Лий пред преговарящите.

Споразумението ще бъде официално прието на по-късна дата, след като бъде проверено от юристи и преведено на шестте официални езика на ООН, обяви тя.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш похвали делегатите, като според говорителката споразумението е "победа за многостранността и за глобалните усилия за противодействие на разрушителните тенденции, които са изправени пред здравето на океаните, сега и за идните поколения".

"Критична роля"

Откритото море започва от границата на изключителните икономически зони на държавите, които се простират на разстояние до 200 морски мили (370 км) от бреговата линия. По този начин те не попадат под юрисдикцията на нито една държава.

Въпреки че откритите морета обхващат над 60 % от световния океан и почти половината от повърхността на планетата, те отдавна привличат много по-малко внимание от крайбрежните води и няколко емблематични вида.

Океанските екосистеми създават половината от кислорода, който хората дишат, и ограничават глобалното затопляне, като поглъщат голяма част от въглеродния диоксид, отделян от човешката дейност.

Те обаче са застрашени от изменението на климата, замърсяването и прекомерния риболов.

Понастоящем само около един процент от открито море е защитен.

Когато новият договор влезе в сила, той ще позволи създаването на морски защитени зони в тези международни води.

"Морските защитени територии в открито море могат да изиграят решаваща роля за изграждането на устойчивост към въздействието на изменението на климата", заяви Лиз Каран от The Pew Charitable Trusts, която нарече споразумението "важно постижение".

Договорът също така ще задължи държавите да извършват оценки на въздействието върху околната среда на предлаганите дейности в открито море.

Изключително чувствителната глава за споделянето на потенциалните ползи от новооткритите морски ресурси беше една от фокусните точки на напрежение, преди тя да бъде окончателно преодоляна.

"Печалби"

Развиващите се страни, които не разполагат със средства, за да си позволят скъпоструващи изследвания, се бореха да не бъдат изключени от очакваните неочаквани печалби от комерсиализацията на потенциални вещества, открити в международни води.

Евентуални печалби са вероятни от фармацевтичната, химическата или козметичната употреба на новооткрити морски вещества, които не принадлежат на никого.

Както и на други международни форуми, по-специално на преговорите за климата, дебатът се оказа въпрос на осигуряване на справедливост между по-бедния глобален Юг и по-богатия Север, отбелязаха наблюдателите.

В ход, възприеман като опит за изграждане на доверие между богатите и бедните страни, Европейският съюз обеща в Ню Йорк 40 млн. евро (42 млн. долара) за улесняване на ратификацията на договора и неговото ранно прилагане.

На конференцията "Нашият океан" в Панама, която приключи в петък, ЕС обяви и 860 млн. долара за изследвания, мониторинг и опазване на океаните през 2023 г. Панама заяви, че държавите са обещали общо 19 млрд. долара.

През 2017 г. Общото събрание на ООН прие резолюция, с която призова държавите да сключат договор за открито море.

Първоначално тя планираше четири преговорни сесии, но трябваше да приеме две резолюции, за да осигури две допълнителни сесии.

"Сега най-накрая можем да преминем от разговори към реална промяна в морето", заяви Мелер от "Грийнпийс".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    ООН
    Сергей Лавров обяснява защо повечето страни гласуват срещу Русия в ООН и каква е технологията на изнудване от страна на САЩ. Или гласувате както ви кажем или ще бъдете наказани. Стига се до там в лични разговори да им казват, да не забравят, че имат банкова сметка в тази и тази банка (посочват се конкретно) и че децата им ще учат в Станфорд. Всичко е толкова просто и първично и винаги става въпрос за пари и личен интерес. https://t.me/BehTheGov/64151
  • 5
    2
    А знаете ли, че...
    България се готви да подкрепи скандално пандемично споразумение, даващо огромна власт на СЗО! _________ https://www.flagman.bg/article/287778
  • 10
    1
    От мен – среден пръст!
    Да ви сЕра на ООН-то, СЗО-то, НАТО-то, €С-то, €вро-то, пЛандемите, „covid-а“, „mRNA-ваксините“, „климатичните промени“, „въглеродните емисии“, „15-минутните градове“, електромобилите, Сорос-а, Гейтс-а, Урсула-та, Усрайна-та и Обединените негърски щати! Яжте ми уя сиренясал!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари