Държавен архив – Русе отбеляза своя 70-годишен юбилей

0

Държавен архив – Русе е създаден през 1952 година като отдел на Окръжно управление на МВР – Русе​

Във фоайето на Доходното здание бе открита изложбата „Съкровищата на държавните архиви“, с която се отбелязват 70 години от създаването на институцията в България. Експозицията може да бъде видяна от русенци и гостите на града до 20 октомври. 

„Историята на „Държавен архив“ – Русе е доказателство за всеотдайния дух на неговия колектив и неуморните усилия информацията да се превръща в знание и любов към миналото.“

С тези думи се обърна зам.-кметът Енчо Енчев към началника на отдел „Държавен архив“ – Русе Толя Чорбаджиева. Събитието бе уважено и от областния управител на Русе Анатоли Станев, директора на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов, изпълнителния директор на Еврорегион „Данубиус“ Лили Ганчева, както и много русенци, дошли да разгледат 30-те табла със свидетелства за паметта на България и Русе.

За настроението се погрижиха хористите на хор “Свети Георги Победоносец” при Общинския младежки дом. На тържествена церемония бе връчена и наградата за читател на изминалата година. Отличен бе Илия Илиев, който се е запознал с над 100 документа през 2021 година. Грамота за най – ценно дарение получиха двамата синове на Георги Чендов – Юли и Петър, (последният е отличен посмъртно). Георги Чендов участва в изграждането на Държавна опера – Русе и е неин пръв директор. Той е и автор на книгите „Когато Русе беше Русчук“ (1985) и „Пауново перо“ (2006), на статии и рецензии в списанията „Българска музика“ и „Музикални хоризонти“, на множество материали в периодичния печат. Грамоти за направените от тях дарения получиха още Николай Генчев, Радка Гойчева, Васил Димитров и Величка Иванова Кадъкьовлиева.

Държавен архив – Русе е създаден през 1952 година като отдел на Окръжно управление на МВР – Русе. През 1992 година преминава на пряко административно подчинение на Главно управление на архивите при Министерския съвет. От 1978 година получава статут на дирекция, а през 2010 година е преструктуриран в отдел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари