Държавата, в която белезите са символ на красота

0

Жителите на малката западноафриканска държава Буркина Фасо, "заклещена” от Мали, Бенин, Того, Кот д'Ивоар, Гана и Нигер, могат да се похвалят с повече от любопитен обичай, пише сайтът jenite.bg.

Hââbré (превежда се едновременно като "писане” и "белязване”) е ритуал, чрез който местните, наричани буркинабе, отбелязват преминаването на индивида от една фаза на живота в друга ( в българската митология т. нар. инициация). Най-общо той се изразява в създаване на белези по лицето. И, както може би се досещате, колкото повече белези има един човек, толкова по-висок е социалният му статус и толкова по-красив става той.

На пръв поглед може и hââbré да ви се струва изключително неприятна гледка и да смятате този ритуал за жесток и дори варварски. За фотографа Джоана Чумали обаче това е един от малкото останали живи символи на все по-забързано изчезващата африканска култура.

За да запознае с тази култура по-голям кръг от хора, а и за да покаже как тя си взаимодейства със съвремието, Чумали създава своя фото проект, кадри от който може да видите в галерията.

Източник: Jenite
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари