Държавата удря домашната ракия

0
Собствениците на казани за ракия ще могат да работят само 6 месеца в годината
Собствениците на казани за ракия ще могат да работят само 6 месеца в годината

Собствениците на казани за ракия ще могат да работят само 6 месеца в годината – от 1 юли до 31 декември. Ако искат да варят алкохол извън този период, ще трябва да уведомяват Агенция „Митници“. Това решиха депутатите от бюджетната комисия при гласуването на второ четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Казаните, които искат да работят извън срока, ще трябва да поддадат уведомление до митниците в 14-дневен срок, преди да стартира дейността. Няма да се подава уведомление преди всяко варене, обясниха депутатите. Целта е да се улесни контролът на митниците.

Предложението беше на депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров и беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ. Вносителите мотивираха искането си с факта, че това е периодът, в който плодовете зреят и ферментират. Според тях така ще се намалят загубите от приходи от акцизи от незаконна дестилация на алкохол. Освен това ще се ограничи използването на суровини с неясен произход, които може и да са опасни за здравето, пише в. „Труд“.

Депутатите в бюджетната комисия приеха и още промени, които ще засегнат собствениците на казани за ракия. Например за малки обекти за дестилация на алкохол вече ще се считат казани с обем на съдовете до 500 л, а не до 1000, както е в момента. Това на практика означава, че по-малко ракиджии ще могат да начисляват намалена акцизна ставка при производството. В момента налогът е 550 лв. на хектолитър чист алкохол за малките обекти за дестилация, а за останалите производители е 1000 лева.

За собствениците на казани с обем на съдовете над 500 л ще се появи и друго задължение. Те вече няма просто да се регистрират в Агенция „Митници“, а ще трябва да се лицензират като данъчни складове.

Собствениците на малките казани до 500 л ще имат тримесечен срок да подадат декларации до митниците, че не са свързани лица с големи производители. Останалите имат 6 месеца да се лицензират. 

Цигарите поскъпват догодина

Депутатите в бюджетната комисия приеха и новия календар за повишение на акцизите на цигарите до 2018 г. От догодина ставката на специфичния акциз става 70 лв. на 1000 къса, а не както е в сега действащите разпоредби – 101 лв. на 1000 къса.

Промени има и в пропорционалния акциз. От 2016 г. той става 38% от продажната цена, през 2017 г. ще бъде 40 на сто, а през 2018 г. – 42%. Първоначално се предвиждаше тази ставка да стане 25% от продажната цена догодина и да се повиши до 28 на сто през 2018 г.

Шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обясни, че така по-голямо увеличение в цената ще има за скъпите цигари, а за евтините тежестта ще е по-малка.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари