Държавата предприема кампания в подкрепа на донорството

0
Кирил Ананиев: За да станем член на "Евротрансплант" и да ползваме клиниките в Европа, трябва да имаме годишно 70 донора на органи, а те са под десет
Кирил Ананиев: За да станем член на "Евротрансплант" и да ползваме клиниките в Европа, трябва да имаме годишно 70 донора на органи, а те са под десет

Държавата предприема информационна кампания за донорството.

"Ще направим кампания в подкрепа на донорството на органи и бързи законодателни промени, които да облекат неговите процедури", казаха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в парламента. Те участваха в среща на премиера Бойко Борисов с близките на Адриан Петков, който почина, докато чака да му бъде направена белодробна трансплантация в чужбина.

Министър Ананиев добави, че е разпоредил пълна проверка по случая за действията на звената на Министерството на здравеопазването от 2016 г. досега.

Братът на Адриан - Алберт Петков, посочи, че е доволен от срещата с Бойко Борисов. "Премиерът беше отворен за предложенията, че са нужни законодателни промени за донорството", каза той.

"Стигнахме до извода, че са крайно необходими реформи в болничната система и че трябва да се осигуряват повече донори. Аз съм решен да довърша мисията докрай. Имам много предложения, които ги споделих. Трябва да е ясно, че хората трябва да даряват", коментира Алберт Петков.

"Без да имаме донори няма как да спасяваме живота на много хора, които очакват трансплантация", заяви още министър Ананиев. "Правим всичко възможно тези трансплантации да се правят в България, но е нужна подготовка, която ще продължи две - три години", посочи министър Ананиев. "За да станем член на "Евротрансплант" и да ползваме клиниките в Европа, трябва да имаме годишно 70 донора на органи, а те са под десет", разясни той.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари