Държавата е платила над 1,2 милиарда лева за осигуровки на държавните служители

0
Осигурителни вноски за полицаите, чиновниците, съдиите и прокурорите са изцяло за сметка на държавния бюджет
Осигурителни вноски за полицаите, чиновниците, съдиите и прокурорите са изцяло за сметка на държавния бюджет

Осигурителни вноски за полицаите, чиновниците, съдиите и прокурорите са изцяло за сметка на държавния бюджет

1,26 млрд. лв. са приходите от осигурителни вноски за държавните служители, съдиите, прокурорите, следователите и лицата, заети в сектор “Сигурност” през миналата година. Те са изцяло за сметка на държавния бюджет. Това показва анализ на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Вноски през миналата година държавата е внесла осигуровки за 128 981 души.

Средният осигурителен доход за чиновници, полицаи и магистрати е бил 1947,32 лв.,

а средно за страната е 1177,36 лв.

“Осигурителните вноски за държавните служители се дължат върху получените или начислени и неизплатени брутни месечни възнаграждения по служебни правоотношения, но върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход и са за сметка на държавния бюджет. За държавните служители не се определят минимални осигурителни доходи, както при работниците по трудови правоотношения”, обясняват експертите, цитирани от 24 ЧАСА.

Вноските, платени от държавата за тях, са 26,1% от всички внесени от работодател или възложител.

През 2020 г. постъпленията от тази категория осигурени са били със 179 млн. лв. по-малко.

Общо в хазната са постъпили 8,88 млрд. лв. от осигуровки.

За хората на трудов договор осигуровките се плащат в съотношение 60:40 от работодателя и от работника. В резултат на това в частните фирми над 88% от разходите за труд са за заплати и около 14-15% - за осигуровки, а в държавната администрация заплатата е едва 74,78% от общите разходи за труд. Отделно на социалното и здравното осигуряване на служителите се падат 23% от общия разход от 26 001 лв. на година.

Предишното правителство обяви с идването си на власт, че ще опита да накара чиновниците да си плащат осигуровките сами. Дебатът заглъхна на фона на кризите заради поскъпването на енергоносителите, войната в Украйна и инфлацията, но първоначалният план бе с актуализацията на бюджет 2022 през юли да се предложи и цялостен модел за промяна на пенсионната и осигурителната система.

64 209 социално слаби средно на месец са били здравно осигурявани от държавата през 2021 г., показва отчет на Агенцията за социално подпомагане. Това са предимно хората, които получават социални помощи и такива за отопление. За сметка на държавния бюджет се осигуряват още родители, осиновители, един от родителите, които се грижат за лице с над 50% увреждане или с трайно намалена работоспособност.

Освен това държавата поема и децата, пенсионерите, студентите, администрацията, полицаите, военните, затворниците и т.н. Хората, които получават парично обезщетение за безработица, също не плащат здравноосигурителна вноска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Вин Дизелов
    Човекът ясно ви го каза на всички "Да го духат бедните". Какво от всичко това не можахте да разберете.
  • 2
    5
    до 2
    По-скоро паразити колкото цялата русенска област се осигуряват без пари, а гр.Русе е наполовината на това.
  • 3
    4
    colibri
    Аз подкрепям идеята държавните служители да заплащат осигуровките си, както го правят всички останали. Това според мен е много добра идея, но реализацията и ще бъде трудна.
  • 4
    3
    Умен
    То отдавна е ясно, че корумпираните навлеци клечащи зад храстите са безполезни, направо да ги махнат, ще се пести от осигуровки. Аз не виждам полза от полиция в България. Хубаво е да има ако вършеха нещо. Като и без това бездействат да ги махат.
  • 0
    2
    ЧасниК
    Един град като Русе се осигурява без пари, честито на печелившите!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари