Държавата: “Пий една студена вода!”

0

На 02 Май 2015 към 15 часа с Boiko Manev​ пътуваме двамата с моторите си от Гърция към София (по E79). Малко преди Петрич, точно на разклона за с. Ръждак, малка синьо-зелена Lancia навлиза в насрещното платно за движение /точно срещу нас/, за да избегне удар с колата пред нея.

Резултат:  удря първия моторист странично. Ударът щеше да е челен, ако той не беше направил маневра в опит да избяга. Водачът на Lancia-та беше жена и до последно навлизаше в насрещното за нея платно /към нас/, дори и след като съм сигурна, че ни видя. След удара колата не спря веднага, а подмина кръстовището и по някое време отби встрани на пътя (явно реши да бяга, после се уплаши, че колата й е счупена и в крайна сметка спря).

Преди удара и двата мотора се движехме със съобразена скорост, в своята лента, към средата (не в края) на платното и не сме били в момент на изпреварване. Аз карах отзад и станах свидетел на цялата ситуация. Бойко се отърва с натрошена лява ръка и множество натъртвания по цялото тяло, но за щастие е жив. Впоследствие се наложи операция за поставяне на имплант, която мина с известни усложнения (оказа се по-сложна фрактура). Излишно е да казвам, че моторът му е потрошен, но въпреки това беше закаран на ход, БЕЗ ПОМОЩТА НА ТЕХНИЧЕСКО СРЕДСТВО /платформа/, течащ и технически неизправен до паркинг на гранична полиция. Предложиха ми да го закарам и лично аз…/разбира се, отказах/.

Това, което искам да разкажа е, как нещата от “тя е пияна, ще я осъдите лесно” станаха постепенно “тя е луда, не подлежи на осъждане” и накрая “пий една студена вода, нищо не може да се направи по твоя случай”!

“Дамата”, която причини инцидента беше видимо неадекватна и миришеше на алкохол. Изпадаше в истерии, ревове и пристъпи на агресия и истеричен смях. Малко след катастрофата звъня на свой близък, който като чу за случилото се, веднага й отказа помощ и “морална подкрепа” на място. Полицаите, които бяха на мястото на ПТП-то ми споделиха, че я знаят, че била “проблемна” и според тях кръвната й проба ще покаже доста над законно-допустимите промили алкохол. На място я заставиха да даде проба с техническо средство дрегер, но тя се дърпаше и упорито повтаряше, че няма да й взимат кръв. Провали два опита “да духа” под претекст, че много се е афектирала и не може да диша, камо ли да изкара 7-8 секунди въздух. Впоследствие ми казаха, че са я откарали за кръвна проба /докато съм била в болницата при пострадалия Бойко/, но какво е станало докато ме няма…няма как да знаем.

Когато аз като свидетел отидох в следствието да дам показания по-късно същия ден, следователят ми показа свидетелството за управление на МПС на въпросната жена. Оказа се, че нямала валидна застраховка “гражданска отговорност” и технически преглед на автомобила. Думите на следователя бяха “Къде я намерихте тая!?! Как пък ви срещна точно вас?? Момчето да се оправи…”. Разказа ми, как родителите били вдигнали ръце от “нея” и сестра й…и разни други интересни неща. В крайна сметка се прибрахме и ходенето по болници започна..

Седмица по-късно се обадих на следователя да видя как се развиват нещата по до-съдебното производство. Уж трябваше той да ни потърси, пък като се чухме тонът му беше друг и вече “имаше много работа”. Все пак успя да каже, че “момичето било много зле”, че имало “много тежка диагноза” и че ходил на място у тях да я види. Била на тежки медикаменти. “Горките родители..! Положението е плачевно!” Попитах го какво става с кръвната проба, дали изобщо е излязла? и той ми отговори /все едно “ма ти не знаеш ли?”/, че КРЪВНАТА ПРОБА е НУЛЕВА?!! На въпроса “Ама как?! Нали всички я усетихме, че МИРИШЕ на алкохол?” той весело ми обясни, че “момичето има тежка форма на шизофрения и обичало миризмата на уиски. Изсипвало си по едно патронче в ЧАНТАТА, за да й мирише на хубаво”… Приказки от 1001 нощ…!!! Попитах го като е ходил да я види дали знае от КОГА е освидетелствана (и дали е видял документа), защото разполага със шофьорска книжка и кола…/а би трябвало да са й отнети/. Той каза, че “май от миналата година била освидетелствана (2014)”, но не можел да ми отговори защо има книжка…защото “в такава държава живеем, Яна! Аз нищо не мога да направя!”.

Потресени, продължихме да чакаме развитие по случая, като се надявахме, че Бойко ще вземе обезщетение поне от гаранционен фонд /след като ГО на виновника няма/. Бойко се обърна към адвокати и предаде случая на тях с надеждата, че те знаят какво правят.

При друго обаждане, с което целяхме да разберем дали е минала техническата експертиза и кога може да бъде прибран задържаният в Петрич мотор, следователят сподели, че не само ние чакаме. “Баща й идва тук да ми се моли да освободя колата, иска да я продава.” Бързали да си я вземат преди нас, помислихме си ние (за да покрият нещата). Или са им трябвали пари. Както и да е, каза че нямало да е скоро, защото вещото лице било много заето и поне две седмици още ще чакаме.

Повече от месец след инцидента, вече само адвокатите говорят със следователя. Днес 11.06.2015г. съобщиха, че с 99% сигурност нищо няма да може да се направи за Бойко и най-много да “пие една студена вода”. Защо? Защото на въпросната жена ЕЙ СЕГА (не 2014-та, а впоследствие) са й изкарали свидетелство за невменяемост и след като вече има такова не подлежи на съд! Случаят се прекратява. Експертиза няма да има. Всичко приключва..

Ние си останахме с въпроса – добре де….ама кой ще поеме отговорността за случилото се?? Нали Бойко е ударен? Нали той си беше в неговата лента и си караше по правилата?!!Отговорът е: понеже виновната е луда, НИКОЙ не носи отговорност за нейните действия. Нито гаранционен фонд…нито родителите й или лицата, на които се води на отчет (ако изобщо е луда).

На местно ниво, бащата е спасил дъщерята. Представям си как е ходил да се моли първо на лаборантката (която може да е някоя далечна братовчедка), после в психото (на някой съсед или пък друг роднина) и междувременно на следователя (пък може и някой лев да е бутнал някъде).

Нормално ли е според вас това?!!? В каква държава живеем?? Докога ще се потулват нещата??!! Докога ще се правим, че не виждаме очеизвадното?!?

Пълно е с пияни зад волана, луди се разхождат с книжки, карат коли и ни избиват по пътищата… ДО КОГА?!?!

Всеки може да изкара НУЛЕВА кръвна проба. Или изведнъж да стане ЛУД. Срещу съответната сума или познавайки правилните хора.

Аз знам докога! Докато има корупция и има на кого да платиш, за да потулиш нещата.  Докато има шуро-баджанащина! Докато няма съвестни хора на тези важни позиции, които виждат кой е крив и кой е прав, но угаждат на онзи, който бутне парата!

Можеше инцидентът да е фатален. Можеше да не е с мотор, а с кола. Да не е Бойко, а да е всеки от нас! Можеше да е вашето семейство!

Споделяйте, не оставяйте нещата така! Нека повече хора разберат за поредния потулен случай!

Източник: MotoBook
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари