Държавата награди с по 10 000 лева избрани спортисти по своя преценка

0
Призьорите в церемонията на ММС и тотализатора се разминаха леко с журналистическия вот
Призьорите в церемонията на ММС и тотализатора се разминаха леко с журналистическия вот Снимка: Министерство на младежта и спорта

Призьорите в церемонията на ММС и тотализатора се разминаха леко с журналистическия вот

Парични премии в размер на общо 160 000 лв. раздаде Българският спортен тотализатор на най-заслужилите български спортисти през 2022 г. Награждаването беше част от церемонията "Гала на шампионите", организирана от министерството на младежта и спорта тази вечер в София.

Отличени бяха деветима индивидуални състезатели, от които трима при подрастващите, като всеки от тях получи чек за 10 000 лв. Поощрените до голяма степен се припокриваха с призьорите от проведените в края на миналата година традиционни журналистически анкети "Спортист на годината" (организирана от компанията на Васил Божков "Нове Холдинг") и "Най-добър млад спортист на България" (на специализирания сайт за детско-юношески спорт ViaSport.bg).

Имаше обаче и някои разминавания. В категорията "Спортист на България 2022" бяха отличени баскетболистът Александър Везенков, грацията Стилияна Николова, скиорът Алберт Попов, борецът Кирил Милов, боксьорката Севда Асенова и щангистът Ангел Русев. Първите петима попаднаха в Топ 6 и при медийното гласуване, но шестият дори не беше в десетката, отбелязва вестник СЕГА.

В категорията "Най-добър млад спортист" бяха наградени атлетката Пламена Миткова, волейболистът Александър Николов и биатлонистът Благой Тодев. Първите двама са в Топ 3 и на журналистическия вот, но третият не е в десетката.

По информация от спортното министерство номинациите за държавните премии са направени от комисия, ръководена от зам.-министър Петър Георгиев, с участието на експерти от ММС, председателя на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров и представител на БНТ, която излъчва пряко церемонията.

С по 20 000 лв. пък бяха наградени победителите в категории "Отбор на България" - националният ансамбъл по художествена гимнастика, и "Млад отбор на България" - националният отбор по волейбол за младежи (до 20 г.). Като "Треньор на България" беше отличена наставникът на грациите Весела Димитрова.

Беше присъдена награда и за "Пробив в световния спорт", която отиде при плувците от националната щафета на 4х200 м св. стил, която класира България на 8-о място във финала на дисциплината на световното първенство в 25-метров басейн.

За "Най-добър спортист с увреждания на България" беше определен Панайот Димитров - сребърен медалист в турнира по борба на световните игри за глухи Дефлимпикс. В анкетата на журналистите победител в края на миналата година стана най-полезният играч в националния отбор по баскетбол в колички - Георги Иванов.

Ето как гласуваха представителите на медиите в официалните анкети "Спортист на годината" и "Най-добър млад спортист на България" за 2022 г. В получерно са спортистите, отборите и треньорите, наградени от ММС и тотализатора:

ДЕСЕТКАТА ЗА "СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА"

1. Александър Везенков (баскетбол)

2. Кирил Милов (борба)

3. Алберт Попов (ски алпийски дисциплини)

4. Стилияна Николова (художествена гимнастика)

5. Едмонд Назарян (борба)

6. Севда Асенова (бокс)

7. Александър Николов (волейбол)

8. Боряна Калейн (художествена гимнастика)

9. Карлос Насар (вдигане на тежести)

10. Пламена Миткова (лека атлетика)

ТОП 3 ЗА "ОТБОР НА ГОДИНАТА"

1. Национален ансамбъл по художествена гимнастика

2. Национален отбор по баскетбол за мъже

3. Национална щафета по плуване за мъже на 4х200 м св. стил

ТОП 3 ЗА "ТРЕНЬОР НА ГОДИНАТА"

1. Весела Димитрова (художествена гимнастика)

2. Иван Иванов (вдигане на тежести)

Братан Ценов (борба)

ДЕСЕТКАТА ЗА "НАЙ-ДОБЪР МЛАД СПОРТИСТ НА БЪЛГАРИЯ"

1. Александър Николов (волейбол)

2. Стилияна Николова (художествена гимнастика)

3. Пламена Миткова (лека атлетика)

4. Никола Илиев (футбол)

5. Божидар Саръбоюков (лека атлетика)

6. Мартин Георгиев (футбол)

7. Иван Иванов (тенис)

8. Дениел Нанков (плуване)

9. Радослав Росенов (бокс)

10. Петър Мицин (плуване)

ТОП 3 НА НАЙ-ДОБРИТЕ ОТБОРИ ПРИ ПОДРАСТВАЩИТЕ

1. Национален отбор по волейбол за юноши (до 18 г.)

2. Национален отбор по тенис за девойки (до 18 г.)

3. Национален отбор по футбол за юноши (до 17 г.)

ТОП 3 НА НАЙ-ДОБРИТЕ ТРЕНЬОРИ ПРИ ПОДРАСТВАЩИТЕ

1. Виктор Карагьозов (волейбол)

2. Михаил Атанасов (тенис)

3. Ивайло Русенов (лека атлетика)

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари