Държавата е поискала от хакерите да свалят изтеклите от НАП линкове с данни

0
По-голямата вероятност е нерегламентираният достъп да е извършен извън НАП, дистанционно, каза финансовият министър пред депутатите
По-голямата вероятност е нерегламентираният достъп да е извършен извън НАП, дистанционно, каза финансовият министър пред депутатите Снимка: БГНЕС

След анализ на данните до момента по-голямата вероятност е нерегламентираният достъп до данните на НАП да е извършен извън НАП, дистанционно, но не са изключени и възможностите това да е станало с недобросъвестни действия отвътре. Няма нарушена или загубена информация на НАП.

Това каза пред депутатите министърът на финансите Владислав Горанов във връзка с хакерската атака срещу приходната агенция, информира БТА.

Той и министърът на вътрешните работи Младен Маринов бяха изслушани за ситуацията в пленарната зала по искане на БСП.

Според Горанов, сме свидетели на най-сериозната известна досега хакерска атака срещу НАП и се потвърждава, че почти три процента от наличната в базата данни информация е достъпна публично през информация в интернет чрез руски домейн. Той обаче подчерта, че по никакъв начин това не е опит за упрекване на руската държава.

В същото време, категоричен е министърът, това не прави безкритично отношението на управляващите към информационната сигурност и би трябвало да е червена лампа за всички държави, които имат огромни административни системи.

Тези "терористични посегателства" върху информацията не правят чест на никого, категоричен е финансовият министър.

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи в кулоарите на парламента, че са се обърнали към сайта, от който са изпратени мейлите, с искане информацията да бъде свалена, но няма резултат.

Предприети са действия за премахване препратката за сваляне на изтеклата информация на сайта, която към настоящия момент е достъпна само за четири медии-адресати на мейла, съобщи Маринов в пленарната зала преди това. Продължават оперативно-издирвателните мероприятия и процесуално-следствените действия за разкриване на извършителя, увери Маринов.

Потвърждава се, че изтеклите данни се съдържат в базата данни на НАП. Те не са консистентни, представляват една от 60-те бази данни, с които приходната администрация работи, обясни Владислав Горанов. Според нас информацията не е достатъчна, за може да се направи ясен, обоснован извод за имущественото състояние на лицата в нея, успокои той.

Министърът добави, че ситуацията е неблагоприятна за НАП, но проникването е станало възможно, според експерти, заради уязвимост на една от 144 публични услуги и е свързана със системата, даваща възможност на българските граждани, извършили покупки на територията на чужда държава, да си възстановят ДДС.

Горанов подчерта, че не е засегнат капацитетът на приходната администрация да изпълнява функциите си и се извини на уязвените български граждани. По думите му, в масивите е имало и информация от други администрации, защото от тях са отправяни допитвания до НАП, например с цел да се докаже здравноосигурителен статус.

Тук именно ще бъде предизвикателството пред всеки държавен орган - 2000 справки на ден, обработвани от НАП, могат да бъдат използвани за недоброжелателно влияние, обобщи министърът.

Младен Маринов потвърди, че съдържанието на файловете представлява налични фрагментирани данни за стотици хиляди български граждани, техните три имена, ЕГН, адреси, комбинации от цифри и имена на български фирми с техните адреси, мейли, регистрационни номера на автомобили и др. След справка с наличната база данни в НАП се установява, че данните са автентични и съдържат лична и неструктурирана данъчно-осигурителна информация, която е необходимо да се обработи допълнително и специфично, за да се идентифицира конкретен субект, добави вътрешният министър.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари