Държаната в плен баба Марийка е настанена в болница

3
Жената е получила измръзване на крайниците и в момента е под грижите на медиците във великотърновската болница
Жената е получила измръзване на крайниците и в момента е под грижите на медиците във великотърновската болница Снимка: БорБа

85-годишната Марийка Станчева от златаришкото село Росно е била държана под ключ от дъщеря си и внука си, давали и по една филийка хляб на ден и вода, колкото да преживее.

В същото време те взимали пенсията й и я използвали за лични нужди. Бабата стояла в къщата си боса и без никакво отопление, в следствие на което получила измръзване на крайниците и в момента в под грижите на медиците в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, пише вестник "Борба".

За ужасяващия случай разбрали случайно след като дъщерята на старицата починала и нямало кой да вземе тялото от моргата. Градоначалникът на Златарица Пенчо Чанев се свързал с кметицата на село Росно, с молба да отиде да потърси близки на покойната, които да вземат смъртния акт и да организират погребението. Тогава попаднали на внука на баба Марийка, който не пускал никого в къщата. Кметицата уведомила полицията и с помощта на униформените влезли в дома на жената. Били потресени от състоянието, в което открили 85-годишната баба. Тя била боса, държала филийка хляб и пиела вода от кофичка за кисело мляко. Започнала да се моли да я вземат от там и разказала за преживяния кошмар.

Кметицата съдействала за настаняването на Марийка в дома за стари хора в Златарица. Екипът на социалното заведение забелязал, че измръзванията по краката на жената са сериозни и веднага я транспортирали до МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Незабавно е била приета във Втора хирургия, където ходилата й са обработени, но за щастие не се стигнало до ампутация на пръстите.

Беше много студено. Опитвах се да стопля дланите си с дъх. Завивах се с две одеяла“, сподели пред „Борба“ баба Марийка.

Жената каза още, че Бог я е пазил, защото ако от кметството не се били намесили, вероятно краят й щял да е фатален.

От кметството и дома за стари хора ми купиха пижама, чорапи, храна. Много съм им благодарна. Тук в болницата също се грижат много добре за мен“, заяви тя.

От лечебното заведение вече са уведомили Областната дирекция „Социално подпомагане“, от където предстои да й бъде извадена нова лична карта, тъй като старата е била прибрана от дъщеря й и внука. Те принудили жената да продаде свои имот от Пловдив и си разделили парите от сделката.

След намесата на институциите от Агенцията за социално подпомагане в София  издадоха заповед за приоритетно настаняване на възрастната жена в дома за стари хора в Златарица. Капацитетът му обаче е пълен, затова издръжката на старицата ще е за сметка на местната хазна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари