Дървена или пластмасова дъска? Коя е по-безопасна?

0
Представяме ви всички факти и за двата вида дъски, а изборът оставаме на вас
Представяме ви всички факти и за двата вида дъски, а изборът оставаме на вас

Сигурно сте чували, че най мръсните места у дома не са тоалетната и антрето, където са обувките ви, ами в кухнята и банята, където се храните и къпете.

По кърпата за ръце в кухнята или тази за лице в банята и по дъската за рязане имам най-много микроби, гъби и всякакви бактерии. За да не разпространяват сменяйте ги често и си купувайте поне 2 пъти в годината нова дъска.

Добре, казвате си вие и решавате да подновите дъските за рязане, защото не ви се иска да прихванете нещо неприятно като салмонела, ешерихия коли или друга от разнообразните бактерии, които се крият из дъските.

Но пред вас се отваря един нов проблем: Дървена или пластмасова дъска да си вземете? Коя е по-безопасна?

Всички отричат пластмасата и се връщат към естественото дърво, но то не представлява ли много уютен естествен дом и за бактериите? А в същото време по пластмасовата много лесно се наранява и се получават дълбоки и трудни за почистване резки, в които се събират остатъци от храна – пир за бактериите.

И все пак ни трябва дъска, не можем да започнем да режем на ръцете си или на новото галакаси, мака че скоро вероятно и това ще предлагат сматфоните.

Представяме ви всички факти и за двата вида дъски, а изборът оставаме на вас:

Дървото има способността да задържа бактериите. Това са го доказа учените през 1993. Те взели една пластмасова и една дървена дъска. Заразили ги с познатите бактерии и след 24 часа ги изследвали отново. Бактериите от дървената дъска били изчезнали, а тези от пластмасовата се били размножили.

Другият плюс на дървените дъски е, че са по-издръжливи от пластмасовите и не замърсяват природата.

Дървените дъски, ако държите и на естетическата част, придават повече уют на кухнята и са по-стилни от пластмасовите.

Пластмасовите дъски за рязане са 2 вида – нискокачествени и високоачествени.

Нискокачествените са от пластмаса, която се надрасква много лесно и за тях е ясно, че не са препоръчителни за кухнята ви по никакъв начин.

Висококачествената, непореста пластмаса обаче има много от добрите страни на дървото и положителните качества, които естествената дъска няма. Тя е по евтина и има специално антибактериално покритие. Освен това се почиства много по добре от дървената и не се деформира. Не задържа влага и може да се подсуши с кърпа, а щом няма влага, няма и бактерии.

Например, по-лека и и по-евтина. Има специално антибактериално покритие.

И все пак и двата вида дъски оставят резки, където се крият малките ни приятелчета – бактериите.

Каквато и дъска да изберете, най-важното е да я почиствате много добре след всяко ползване!

Изхвърлете всички дъски – и пластмасови, и дървени, по които ясно си личат резки от ножа. Онези, които са ви от 20 години, почистете, лакирайте и използвайте само за украса.

Новите дъски измивайте след всяко рязане с гореща вода и препарат. Използвайте различни дъски за месо, за хляб, сирене и зарзават.

Източник: NIE- JENITE
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари