Дари кръв, направи света едно по-добро място!

0
Днес отбелязваме Международния ден на доброволното кръводаряване
Днес отбелязваме Международния ден на доброволното кръводаряване

Днес отбелязваме Международния ден на доброволното кръводаряване, който тази година преминава под мотото „Дари кръв, направи света едно по-добро място“.

У нас през миналата година близо 170 000 души са дарили кръв, информира БНР.

От началото на тази година обаче е отбелязан рязък спад на кръводарителите, заяви за „Хоризонт" заместник- генералният директор на БЧК  д-р Надежда Тодоровска:

Това се обяснява естествено с пандемията. Ако всеки един на възраст между 18 и 65 години само по веднъж дари кръв годишно ние няма да имаме никакви затруднения в нашето здравеопазване по отношение на кръвопреливането. 30 минути отнема на човек, ако иска да стане доброволен кръводарител в Център по трансфузионна хематология. 30 минути, но това е едни спасен живот! Това е един шанс някой да оцелее и да бъде благодарен за цял живот“.

ВМА ще отбележи с акция Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител

Излекувани от коронавирус у нас ще дарят кръв във Военномедицинска академия. Кръвна плазма ще бъде използвана за лечението на други пациенти, заразени с коронавируса. Тази година кампанията „БЪДИ ЕДИН ОТ НАС! ДАРИ КРЪВ - СПАСИ ЖИВОТ!“ ще премине под знака на Covid-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари