ДАНС се концентрира върху физическата подготовка на агентите си

0
След като оправи всичко друго...
След като оправи всичко друго... Снимка: БГНЕС

След като оправи всичко друго, ДАНС реши да се концентрира върху физическата подготовка на служителите си. 

Агенцията пусна в правителствения Портал за обществени обсъждания специален проект за Инструкция за условията и реда за поддържане на физическата подготовка на държавните служители в Държавна агенция „Национална сигурност”. 

От нея става ясно, че всички са длъжни да провеждат засилена физическа подготовка, а тези, които не могат ще трябва да ходят на пешеходни походи, пише Сега.

От инструкцията става ясно, че физическата подготовка все пак ще бъде съобразена с професионалната дейност, спецификата и динамиката на оперативната обстановка, с нивото на физическа подготовка, с професионалната ангажираност, с възрастта и пола. Определя се и, че тази подготовка ще е обща и специализарана.

Като цяло обаче е определено: "Държавните служители в ДАНС осъществяват обща физическа подготовка чрез занимания с физически упражнения или вид спорт в установеното за ДАНС работно време за не по-малко от два астрономически часа седмично - вторник и четвъртък по един час в работно време и един час в извънработно време, които са последователни".

Веднага след това става ясно, че тези, които не поддържат физическата си подготовка, ще трябва да участват в пешеходни походи, които щели да се провеждат един път месечно в рамките на един работен ден. Въпросните походи щели да се организират "от структурни звена на агенцията с ниво отдел или самостоятелен сектор, или по-високо".  Предвидено е да се изготвят специални планове за тези походи. "За всеки отделен туристически поход се изготвя списък на служителите, които ще вземат участие в него, като задължително се определят служители, които ще бъдат на работните си места", пише още в инструкцията.

Предвиден е и специален контрол, който щял да се извършва "ежегодно чрез тестови батерии при унифицирани условия (критерии за оценка, технология на измерване, отчитане и регистриране на резултатите)". Нямало да има контрол на физическата подготовка на държавните служители, които заемат длъжности, за които първоначалната професионална подготовка не е задължителна. Проверката щяла да бъде за служители, заемащи длъжност главен експерт или по - ниска.

Въпросният проект дори съдържа определение за „физическа подготовка“. Освен това има и "целите за които същата се провежда, вида и основните форми на заниманията, както и уреждане на реда за поддържането й в зависимост от това дали служителите на Агенцията са длъжни да подържат обща или специализирана подготовка". Като очакван резултат от прилагането й пък е записано създаването на "адекватен правен ред за поддържане на физическата подготовка от държавните служители на Агенцията в зависимост от качествата и уменията, който същите следва да притежават при изпълнението на служебните им задължения".

Твърди се, че инструкцията се издава на основание Закона за Държавна агенция „Национална сигурност”. Когато тя влезе в сила, ще отмени  Инструкция рег. No І-4 от 02.07.2012г. за условията и реда за поддържане на физическата подготовка на държавните служители в Държавна агенция „Национална сигурност”, която обаче била необнародвана, вероятно защото се е водела секретна.

ПРАЗНИК

Оказва се, че 4 януари е празник на работещите в ДАНС. Датата е официално обявена за празник на Агенцията с Решение № 977 от 23 декември 2009 г. на Министерския съвет на Република България и легитимира историческата приемственост на специализираната контраразузнавателна структура, която става самостоятелна агенция с приемането на Закона за ДАНС и влизането му в сила от 1 януари 2008 г." "Агенцията е конституирана като модерен специализиран орган към Министерския съвет за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност в отговор на високите обществени очаквания и в съответствие с опита на съюзниците от НАТО и Европейския съюз", обяснява самата агенция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари