Даниела Късовска: В интервюто с г-жа Митрофанова имаше директни заплахи към България

0
Не за първи път Програмният съвет се занимава с казус, свързан с Петър Волгин и с предаванията, които той води, каза тя
Не за първи път Програмният съвет се занимава с казус, свързан с Петър Волгин и с предаванията, които той води, каза тя Снимка: БНР

Не за първи път Програмният съвет се занимава с казус, свързан с Петър Волгин и с предаванията, които той води, каза тя

В интервюто с г-жа Митрофанова имаше директни заплахи към България. Това зави в предаването "Нещо повече" председателят на Програмния съвет на БНР Даниела Късовска и уточни:

"Имаше заплахи в това интервю (интервю на водещия на "Политически НЕкоректно" Петър Волгин с посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова - б.р.) към България за решенията и позициите, които тя взема, в две посоки - по отношение на Паметника на съветската армия и по отношение на бъдещето на "Лукойл". Директни заплахи, че България ще понесе последиците от тези свои решения".

По думите на Късовска въпросът за решението да бъде поканен този събеседник трябва да бъде зададен на ръководството на "Хоризонт", защото програмите на БНР имат автономност да вземат такива решения:

"От гледна точка на стандартите проблемът не е толкова, че е г-жа Митрофанова. Ако интервюто беше направено в друг формат - с журналисти, не които г-жа Митрофанова си е пожелала, нямаше да има никакъв проблем то да прозвучи по Българското национално радио".

Програмният съвет на Българското национално радио взе решение в събота да препоръча на ръководството на програма "Хоризонт" да не излъчва интервюто с руския посланик в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно" заради неспазване на журналистическите стандарти.

Председателката на Програмния съвет на БНР заяви, че не приема укорите, че са реагирали късно с решението си и че реакцията им е дошла, след като председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски е направил публично изявление:

"Ние реагирахме веднага след като интервюто беше готово за излъчване. Това беше в 19 часа, в петък", каза тя и обясни, че процесът на запис, превод и подготовка на подобно интервю не е кратък.

По думите на Даниела Късовска Програмният съвет, според правомощията си, може да прецени дали един готов отговаря като качество на журналистическите стандарти и принципи.

"Категорично беше становището - общо и многократно изразено от колегите в Програмния съвет, че в интервюто (с Елеонора Митрофанова) имаше не просто пропаганда, а много пропаганда. ... Беше зададен въпросът доколко морално е БНР да излъчва такова интервю. Членовете на Програмния съвет държат да бъде казано, че никой от тях не е действал под натиск, а за да бъдат защитени редакционните стандарти и името на БНР".

Програмният съвет може да даде ясно становище, но той не може да взема крайни решения, подчерта тя.

Не за първи път Програмният съвет се занимава с казус, свързан с Петър Волгин и с предаванията, които той води, подчерта още Късовска и припомни за конкретно решение за нарушени стандарти, "когато в рамките на негово предаване беше съобщена дезинформация за кораба "Царевна".

Даниела Късовска заяви, че в БНР трябва стриктно да се спазват стандартите и да се следи за това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    митрофанова
    „Русия няма никакви геополитически и териториални претенции към България“. Това заяви руската посланичка Елеонора Митрофанова в интервю за ПИК. Преди дни украинското посолство сезира парламента, а веднага след това Делян Пеевски поиска да бъде спряно от излъчване интервю за БНР на Митрофанова. Малко след изявлението на Пеевски БНР спря интервюто. Обяснението беше, че не отговаря на журналистическите стандарти. След скандала от БНР продължиха да обясняват, че това не било цензура, а руският дипломат отправял заплахи към България и затова не трябвало да бъде излъчвано. В интервюто си за ПИК Митрофанова отрече Русия да заплашва България, да има намерения да я напада и заяви, че в Русия няма лошо отношение към България. Според нея тези твърдения, че след Украйна Русия ще нападне Европа, идват от самата Украйна. „Абсолютна измислица е, че Русия застрашава България или ще ви прави „втора Украйна“, каза посланичката. Лъжа е, че Русия се обогатява от дерогацията – всичко отива в Швейцария, заяви Митрофанова, посочвайки, че компанията-майка на „Лукойл“ е регистрирана в Швейцария. За войната в Украйна Митрофанова коментира: „Условията ни за мир са: неутрална Украйна, спиране на въоръжаването за Киев“. „Много е тежко това, което правят с Паметника на Съветската армия“, каза посланичката, като добави, че това е паметник не на руския войник, а на победата над нацизма, и много българи също са загинали в битката срещу нацизма. Тя обясни, че България и Русия имат договор за опазване на паметниците, като руското посолство е изпратило нота до българското Външно министерство, но до момента не е получило отговор. Митрофанова заяви, че не познава Пеевски, виждала го е само по телевизията. „Старанията на Пеевски са безполезни“. Така Митрофанова отговори на въпрос дали действията на депутата от ДПС не са продиктувани заради включването му в списъка на САЩ със санкции „Магнитски“.
  • -1
    6
    фена на Путин
    Няма абсолютно никакво значение, какво е имало. Интервюто да се пуска веднага. Всеки си има глава и сам да си преценя, кой плаши и с какво. Ти си никаквица, която не може да определя вместо мен. Аз ще си реша дали съм заплашван. Скапана никаквица.
  • 0
    5
    Русе
    Аз предлагам г-н Шиши да интервюира г-жа Митрофанова наживо, в директно предаване по всички национални радиа и телевизии, така всички ще са доволни. Само че се притеснявам за г-н Шиши, понеже на него му се отдава да се репчи предимно на своите колеги-отрепки от българската политическа фауна.
  • -1
    4
    "българин", идиото????
    Гледай скоро да не я превариш, че натам вървят нещата! А и колесници не останаха ...! Иначе, подкрепям N1 на 110%! А въпросната "мисирка", коледа иде, да внимава ...! Анадънму?
  • -5
    3
    абе,
    украинския евреин, ти прочете ли интервюто на Люсята Арестович при карбовски?!? На твой сънародник и брат е! Прочети го! https://glasove.com/na-fokus/arestovich-pred-karbovski-zapadat-e-glavniyat-vinovnik-za-voynata-v-ukrayna-istanbulskoto-sporazumenie-beshe-dobro-no-ne-go-pozvoliha
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари