Даниел Вълчев: Българите имат по-кратък пълноценен живот

1
Според анализа „Здравен барометър“, българинът „живее в здраве“ около 61-62 години
Според анализа „Здравен барометър“, българинът „живее в здраве“ около 61-62 години Снимка: БНТ / стоп кадър

Според анализа „Здравен барометър“, българинът „живее в здраве“ около 61-62 години

Българите имат по-кратък "живот в здраве", сочи анализът "Здравен барометър".

"В държавите, където има относително по-добри здравни детерминанти, хората живеят по-дълго, това се нарича "живот в здраве". Това значи не колко време живееш, а колко време от живота си прекарваш пълноценно - да може да се обслужваш сам, да не си на тежки лекарства и т.н. Българите живеят не много в здраве, но някъде към 61-62 година започваме да взимаме по една шепа хапчета, в Швеция тази възраст е с 10 години напред", каза проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет ”Св. Климент Охридски” и ръководител на проекта "Здравен барометър" в ефира на "Денят започва" по БНТ.

Проф. Даниел Вълчев потвърди, че българите са най-пушещата нация в Европа и с най-малка физическа активност. По думите му става ясно, че българите приемат най-много количество алкохол и имаме най-малко инвестиции в здравеопазване.

Деканът на Юридическия факултет коментира и темата с медицинските сестри и акушерките.

"Акушерките и медицински сестри имат възнаграждение под средната работна заплата. Колкото и много кадри да излизат, те няма да работят за тези пари. Можем по мек начин да окажем натиск върху системата", обясни той.

"Нашата здравна система е видимо ориентирана към това да диагностицира вече заболели хора, системата е лошо ориентирана. Профилактиката, която е основното нещо да не се стига до тежки заболявания, при нас е изключително занижена", уточни той.

Проф. Вълчев посочи, че е в екипа и на инициативата "Юридически барометър".

"Нашият екип прави изследването "Юридически барометър" вече 12 години, всяка година по два пъти, с малко прекъсване около ковид пандемията. Ние представяме данни за състоянието и развитието на правния ред в България, правим препоръки, каним гости, дискутираме актуални теми".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    До Мунчо
    Наистина си Мунчо, като едноименние герой. На интелекта, знанията и ерудицията на професор Даниел Вълчев ти не можеш да се равняваш. На светлинни години си от него Мунчо, ама поне не се изказвай, че съвсем лъсваш на всички. От такива "седянки" нали се видя докъде стигнехме. Сега един даскал взема повече от редица други специалисти, а децата ни продължават да получават двойки и тройки, неграмотността завладява България и допълнително пълним джобовете им с пари за частни уроци, частни занимални и какво ли не още частно.
  • 0
    1
    Мунчо
    Дано не сте забравили, но този мазник развали на времето "седянката". Това беше стачка на работници за пари, а именно с пари се поддържа здраве. Изпечен лицемер
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари