Даниел Стефанов: Скандалът с машините не е игра с кодовете, а с доверието към вота

1
Очаквам ниска избирателна активност, прогнозира политологът
Очаквам ниска избирателна активност, прогнозира политологът Снимка: Личен архив

Този вид машини са най-удобни за гласуването с три или четири бюлетини

Два дни преди вота в неделя, в последния ден на предизборната кампания, скандалът за машините гласуване постави под съмнение провеждането на местните избори.

Какво може да се очаква, ще има ли драстична промяна в неделя, и какви са последствията от разкрития код за машините. Темата коментира изборния експерт Даниел Стефанов. Той каза в интервю за програма "Ден след ден" по БНР, че този скандал може малко да промени технически самите машините.

"Последните промени в Изборния кодекс силно ограничиха промяна за резултатите, чрез промяна на софтуера за машините. Единствената промяна е промяната, най - вече с промяната на доверието към изборния процес", каза Стефанов.

Машините имат няколко различни кодове, сподели Стефанов. Той призна, че не е напълно наясно за какъв код става въпрос.

Най-вероятно тези пароли да са снимани с телефон от заместник-министър Михаил Стойнов, но това са спекулации на база на това, че другите кодове са публични, отколкото тайни, отбеляза експертът.

Продължава слабото място на машините да е доверието към тях и изборния процес, посочи още политологът. Според него последните промени в ИК, премахнаха паметта на машините за определяне на резултата, практически всички разписки, които са предназначени за проверки, се използват за броене.

Практически машините са принтери, но от друга страна има решение на съда, което задължава ЦИК да публикува всичко записано на паметта на машините и може да се направи проверка, каза Даниел Стефанов.

"Костинбродската" афера беше опит да се разбие доверието в изборния процес. Днес също има голям проблем с доверието в изборите. В момента не сме сигурни, какво е точно положението, може би се касае за грешка или недомислие", смята изборният експерт.

Очаквам ниска избирателна активност, прогнозира Даниел Стефанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ?????
    https://www.youtube.com/watch?v=csQ0C_eIVgM
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари