Даниел Смилов: Пеевски се държи като пълноправен участник в управлението. На ГЕРБ това не им пречи

1
ДПС прави опит за директно интегриране във властта, но все още са далеч от това, заяви политологът
ДПС прави опит за директно интегриране във властта, но все още са далеч от това, заяви политологът Видео: NOVA

Очаква се да се оформи политическа формация около президента Радев, каза политологът

Точно два месеца остават до ротацията в правителството на Продължаваме промяната-Демократична България и ГЕРБ-СДС. Дотогава ДПС, партията, без чиито гласове ключовите промени в Конституцията нямаше да бъдат приети ще избере свой председател. През тази седмица почетният лидер на ДПС Ахмед Доган начерта пътя пред партията с двама съпредседатели Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Каква политическа 2024-а година се очертава коментира политологът Даниел Смилов в "Офанзива" по NOVA NEWS.

"Не виждам вариант, при който ще се стигне до това Николай Денков да продължи да бъде премиер. Всичко зависи, обаче, от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС“, каза експертът. По негови думи ще има смяна на министри в новия кабинет, но тя няма да е радикална. Той е на мнение, че ДПС няма да има министри, но партията е изиграла важна роля в конституционните реформи. „Те ще имат важна роля и при назначаване на длъжности в регулаторите и в различни конституционни органи“, допълни Смилов. Точно заради тази роля те ще могат да договарят определени политики, допълни той.

Делян Пеевски се държи като пълноправен участник в управлението. На ГЕРБ това не им пречи“, посочи специалистът. По негови думи Чакъров винаги е бил по високите етажи в йерархията на ДПС, но неговото излъчване за съпредседател е дошло изведнъж и не е проява на вътрешна демокрация в партията. „ДПС прави опит за директно интегриране във властта, но все още са далеч от това“, заяви политологът.

Смилов смята, че изборите в САЩ ще са ключови. „Ако Тръмп се върне във властта ще има отзвук по целия свят“, поясни той. Политологът е на мнение, че това ще даде стимул на определени партии в Европа и за ЕС може да настъпят трудни времена, тъй като Тръмп не е „приятел“ на съюза.

Очаква се да се оформи политическа формация около президента Румен Радев. Той се позиционира като партийна опозиция, използва остър език и очаквам да даде подкрепата си за партия, изразяваща подобен тип нагласи“, смята Смилов.

Политологът смята, че не е вярно, че България ще приеме 6000 души мигранти. „Ние влизаме безусловно във водния и въздушния Шенген. Ние сме пълноправни членове, остава въпросът кога ще бъдат вдигнати и сухопътните ограничения“, заяви Смилов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари