Даниел Лорер: Трети март е проблемна дата

1
3 март е разделяща дата в българската история, заяви депутатът от ПП-ДБ
3 март е разделяща дата в българската история, заяви депутатът от ПП-ДБ Снимка: bTV

3 март е разделяща дата в българската история, заяви депутатът от ПП-ДБ

3-ти март е разделяща дата в българската история. Колкото повече българската демокрация се развива, толкова повече трябва да търсим поводи за обединение“, заяви Даниел Лорер от ПП-ДБ в предаването „120 минути“ по bTV във връзка с предложението 24 май да стане национален празник.

3-ти март е проблемна дата, защото нямаме ясно съгласие до каква степен българската история се е развила и в каква посока. На нас ни се струва, че сега, когато изглежда, че има конституционно мнозинство и съгласие в парламента, е важно да си погодим кой е един национален празник, койjf може да обедини българското общество и неговото минало, и неговото бъдеще“, добави той.

По думите му е хубаво да има дебат. „Кирилицата като символ на просветата и литературата, но и символ на образование и иновациите е чудесен символ, който да обединява миналото и бъдещето на България“, посочи Лорер.

По думите му основен акцент в предложените промени в Конституцията си остава правосъдната реформа. „Ако не бяха огромните усиля на ПП-ДБ, тя можеше да не се случи. Сега имаме шанс да излекуваме генетичния ефект на Конституцията, която създава една безконтролна прокуратура. Това е есенцията на промяната“, подчерта депутатът от ПП-ДБ.

„Изолираме напълно функциите на държавния глава по избора на главен прокурор. Но не мисля, че това е същественото в промяната. Основната цел е да се създаде независимост на съда, така че да не зависи и да се страхува от прокурори и избраната власт в парламента. От друга страна на прокурорите да им създаде отчетност“, заяви Лорер.

По думите му основната идея е всевластието на главния прокурор да бъде преустановена и да бъде административен ръководител.

С ГЕРБ сме единодушни, че институцията служебно правителство трябва да се промени. Политическата нестабилност у нас показа, че създателите на Конституцията не са предвидили, че служебно правителство може да работи с години. Ние смятаме, че европейската практика – редовното правителство да продължи като служебно, е по-правилна и по-безопасна за дългосрочните перспективи на демокрацията у нас“, посочи Лорер.

По думите му очакват подкрепа от БСП поне в тази част от промените.

Той коментира и предложението им да се ограничат мандатите на кметовете на два. Според него „вечните кметове“ са явление, което пречи на демократичния процес.

Лорер коментира, че е слух, че ще се кандидатира за кмет на Варна, защото не бил избран за еврокомисар. „Оставам в българския парламент“, категоричен бе той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    21
    Ivo
    Този черен турски евреин,много ги знае,айде кьм Израел,че там има стачки ,да ги подкрепяш,черните грозни евреи,прав е Хитлер за вас,май трябва нова гонка!
  • 6
    20
    Балканеца
    Номер 6, една поправка. Путин не е казвал, че кирлицата е дошла от Македония, а че е дошла от македонските земи. Това са съвсем ралични неща, още повече че братята са "солунски", а Солун е в македонските земи. Не че пак не е лъжа, лъжа си е, защото земите, които са днес в Македония, тогава не са се наричали Македония, а Македония е била по това време днешната Одринска Тракия. Но това прехвърляне на факти и събития от миналото и прикрепването им към днешните географски реалности се прави единствено с политически цели, едва ли има човек с акъл в главата да вярва. Като изключим северномакедонстващите естесвено, те си вярват.
  • 6
    19
    Балканеца
    Друагри, 3 март е отменен като празник първо от комунягите през 1951 година. Днес техните внуци правят същото. Вие не разбрахте ли, че с потомствени комунисти във властта сте обречени на вечен слугинаж и изпълняване на чужди разпоредби. За тях няма значение дали заповедите идват от Москва или от Брюксел. Заповедите са си заповеди, все от някъде трябва да дойдат. По темата, 3 март ще си остане националния празник на България, защото хората го искат. Какво иска лорер няма значение. А ако въпросния беше загрижен за разделението, един български учен, с много повече акъл от него, но пък с много по- малко ефирно време беше дал рецептата, отменя се термина Национален празник и се въвеждат Държавни празници, освен 3 март там са 6 Септември, 22 септември. 24 Май даже не бих го причислил към тези дати, зашото тогава "празнуваме" такъв гювеч от исторически лъжи и откровени глупости, че би било обида за всеки българин с акъл в главата си, най- малкото е че Кирил и Методий са създали глаголицата, а кирилицата е доста по- късно явление. Отделно, че и славяните още не са ги измислили по това време (началото на 10 век), така че отбелязваме, че някой е създал нещо, което не е създал, за хора, които още не са изфабрикувани. И с този гювеч от простотии лорерчо ще бори разделението в обществото... :D
  • 7
    18
    Спокоен
    Добре бе, защо бе евреин? Какво ти направи, от какво те лиши държавата България? Образование ли не ти даде, да си изповядваш религията ли ти забрани, да растеш в кариерата ли те спъна? Защо? Добре, не се усещаш като част от българския етнос, но защо посягаш на най-светлата за българите дата? Впрочем, подобни кощунства относно 3-и март чух преди време от пазача на Пантеона. Че с групата назря скандал, тушира се бързо. То се оказа, че той пък бил арменец. Какво ви става бе хора? Дори турците в България не си позволяват тия свинщини. Живеете в тая територия, уважавайте празниците и традициите ни.
  • 5
    17
    до коментар 14 и 15
    Първо, изреченията от предаването са извадени от контекста, второ, всеки вменяем човек не би ти обяснявал що за примитив би си помислил, че в публицистично предаване се обсъждат бъдещи държавни и военни тайни и действия, трето, с какво си мислиш че се занимават разузнавателните служби на планетата, ако приемем, че всичко можем да чуем от едно публицистично рпедаване. Психясвате вече! Но дори и да предположим, че е истина, защо не си в Украйна да пазиш България от нападение, а само дразниш хората - само до там ли ти стига смелостта?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари