"Дънди Прешъс" доби рекордно количество злато от „Ада тепе“

1
Канадската компания е добила около 300 000 унции злато от двете си български мини
Канадската компания е добила около 300 000 унции злато от двете си български мини

Канадската компания е добила около 300 000 унции злато от двете си български мини

Канадската компания Dundee Precious Metals доби рекордно количество злато от по-новата си мина в България – „Ада тепе“ през 2023 г. Това става ясно от публикуваните предварителни производствени резултати на компанията за изминалата година. Според тях в мината край Крумовград са добити рекордните 134 200 унции злато през 2023 г. в унисон с годишната цел на компанията. Постижението представлява около 43% ръст спрямо добитото количество злато от предходната година.

Само през последното тримесечие на 2023 г. мината е доставила рекордните 35 200 унции злато, което е повече от всяко предходно тримесечие от пускането ѝ в експлоатация преди три години, пише Economic.bg.

Другата мина на Dundee в България – тази в „Челопеч“ произвела около 161 900 унции злато – отново в границите на поставените цели за годината. Общото добито количество злато от мината обаче е с около 10% под резултатите от предходната година.

Мината е произвела около 41 900 унции злато през последното тримесечие.

Производството на злато в двете мини се прогнозираше да достигне общо между 270 000 и 315 000 унции миналата година. Според предварителните резултати то е достигнало 296 100 унции за цялата 2023 г., което представлява ръст от около 8% на годишна база.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Русенец
    Да седиш на гърне със злато и да те домързи да го вземеш, а да го дадеш под наем на канадците за жълти стотинки. Това се нарича мързел, довел до ущърб цялата ни нация. Технология нямаме, но технологии се отдават и продават. Никой не ни е забранил да купуваме. Нямаме и технология за Ф16, но много бързо намерихме парите да ги купим. Пък, кога щяла да дойде, върви кажи. Ако бяхме закупили технологиите и да си разработим мината, сега щяхме да се чудим, дали да направим и тока безплатен в България или само автобусният транспорт, след вече безплатната вода. Но, имало продажници да управляват и глупаци да им гласуват.
  • 1
    5
    Теодор Давидов Тодоров
    Направо ме е яд да го чета това.Такива продажници и боклуци като ония дето продадоха златото ни няма никъде
  • 1
    4
    Спокоен
    Ами, нито технология имаме, нито техника за да си добиваме златото. Корупцията е ясна ама как пък за последния един век не си разработихме златните залежи.
  • 5
    3
    Ай сиктир!
    300 000 унции са 8,5 ТОНА злато, които отиват в чужди ръце! ПОДАРЪК! Ебах'ти шибаната държава сме!
  • 8
    2
    За радост на СДС и НДСВ.
    Българското здравеопазване да го духа,образование,отбрана,сигурност,пенсионери и соц.слаби със демографската катастрофа.Хората замъкнаха 9000 кг.злато.2200 долара за тройумция 31.1005 гр.проба 99999999 да.а.а..а..... нямали пари за култура,за образование и събарят училища.Браво и на Бойко.Със СДС,НДСВ,ДСБ,ДПС,ДБ,ДаБъ. ГЕРБ сме много напред.От контейнера не можем да излезем.За стратегическите суровини не говорим.Ситуацията е по зле и от Сан Стефанският договор май От цялата работа нарязаха с флекса един паметник и мякой НПО взе лев
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари