Дамските обувки и чантата трябва да са в еднакъв цвят? Оборваме този моден мит

2
Правилото за еднакви по цвят обувки и чанта е като скелет в гардероба
Правилото за еднакви по цвят обувки и чанта е като скелет в гардероба

Правилото за еднакви по цвят обувки и чанта е като скелет в гардероба. Дълго пазен и ненужен. Да, традициите не са това, което бяха, а дамите могат и трябва да ползват цялата палитра, за да изразят себе си.

Дори да не следите последните модни ревюта и най-новите дизайнерски идеи, няма как да не сте чували максимата, че обувките и чантата, особено при дамите, задължително трябва да бъдат в един и същ цвят. Това “правило” е толкова старо, че се е превърнало в мит, доста устойчив. Затова в статията не само ще го оборим, но и ще ви дадем насоки как да го нарушавате със самочувствие и стил, когато избирате какво да облечете за деня или търсите нова визия в магазини с множество артикули като ССС.

Преди това - откъде тръгва идеята, че трябва да носим дамски обувки, които отговарят на цвета на чантата? Тя датира от началото на XX век, когато женската мода е по-официална и консервативна, дори строга. Нормите на етикета и социалното поведението са железни и дамите е трябвало да ги спазват, за да демонстрират изтънченост и класа. През 60-те, покрай еманципацията, феминизма и хипи културата, дамската мода става по-дръзка, разнообразна и експресивна. Правилата се рушат, а дрехите, аксесоарите и гримът стават начин за дамите да заявят уникалността си.

За и против носенето на дамски обувки и чанта в един и същи цвят

Разбира се, при избора на дрехи, обувки и аксесоари няма един-единствен верен отговор. Всичко зависи от личния ви стил и вкус, от начина ви на живот и предпочитания. Обувки и чанта в еднакъв цвят създават хармоничен и изискан образ, особено за официални и делови събития. Също така, по-лесно и по-бързо е да изберем съответните дрехи. Това е класически подход, който обаче създава ограничения на фона на изобилието от дизайни и багри в модните магазини като ССС.

Недостатъците на тази визия са, че често изглежда прекалено формално и скучно. Това важи най-силно за облекло в неутрални и тъмни тонове, например сако и пола в бордо или тъмносиньо, допълнени с черни обувки и черна дамска чанта. Комбинацията е особено неподходяща при по-неформални и всекидневни поводи, защото е безлична и пречи да изразим настроението си чрез цветове, текстури, форми и детайли.

Ако винаги трябва да съчетавате своите дамски чанти и обувки по цвят, в крайна сметка ще имате по-малко възможности за комбинации и много от дрехите в гардероба ви ще си останат неносени. То защо изводът е ясен. Ако не искате да се сливате с околните, а да се откроите, носенето на чанта и обувки в различни цветове може да ви помогне. Сега остава на намерите перфектното съчетание.

Как да избера подходящата визия?

Комбинирайте дрехите и аксесоарите си така, че има контраст в цветовете и баланс в кройките. Не е страшно да нарушите старото “правило”, стига да го правите с внимание. Добра идея е да започнете с основното облекло. Например, ако носите рокля в пастелни тонове, изберете чанта в същите или подобни нюанси и контрастиращи кожени обувки. Друг пример за всеки ден е да съчетаете тъмносини дънки и черно яке или сако с чанта и обувки в светли или ярки цветове. Така ще постигнете динамика и акцент във визията си.

Друг начин да нарушите правилото е да внесете текстури, принтове и шарки в дрехите и аксесоарите си. Например, рокля с флорални мотиви от памук с тъмнозелени велурени боти. Или еластичен клин, спортно горнище и многоцветни маратонки. Тези комбинации ще добавят дълбочина и измерение на външния ви вид.

Чантата и обувките са начин да изразите своята личност и настроение. Няма нужда да се ограничавате от остарели постулати, нови тенденции или стереотипи. Вдъхновете се от изобилието в големите платформи за модни артикули, сред които ССС и други брандове, пробвайте нови неща, но останете верни на себе си. Само така ще бъдете уверени в своя избор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари