Дълговата емисия за 200 милиона лева се провали

0
Инвеститорите са поискали много висока доходност, заяви финансовият министър
Инвеститорите са поискали много висока доходност, заяви финансовият министър Снимка: БТА

Инвеститорите са поискали много висока доходност, заяви финансовият министър

Вчерашният опит на държавата да поеме още 200 милиона лева заем се е провалил заради неизгодни условия. Държавата пусна ценни книжа за 200 милиона лева, но инвеститорите са поискали много висока доходност.

Това обясни в НС министърът на финансите Росица Велкова, цитирана от БНР:

"Аукционът, който беше проведен вчера, е с изключително висока доходност, в следствие което към момента канцелирахме тази емисия, защото в крайна сметка ни е необходима ликвидност, но не на вяска цена".

Ако наистина се стигне до дефицит от 6,6% догодина, това отдалечава страната ни от приемането в еврозоната, подчерта Росица Велкова. По думите ѝ това усложнява поемането на дълг, следователно - осигуряването на ликвидност в държавата:

"Това категорично отдалечава всякакви перспективи на България за еврозоната. Което беше, малко или много ключово, че все още е налична подобна перспектива. Ключово за доходността, която имахме септември месец на външната емисия. Така че, мисля, че много трудно би се осигурила ликвидност, тъй като в момента пазарите, знаете, са изключително волативни, изключително лоши са перспективите пред пазарите. Дори една Германия трудно набира обем".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари