Дадоха пресконференция по повод откриването на "Мартенски музикални дни"

0

Днес, в Заседателна зала на Община Русе се проведе пресконференция по повод откриването на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, който ще се проведе от 11 март до 27 март.

На събитието присъстваха кметът Пламен Стоилов, зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров, директорът Дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова и началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдарова.

Г-н Стоилов заяви, че Международният фестивал „Мартенски музикални дни“ вече цели 56 години е най-голямото музикално събитие и знаково за града. „Всяка година се стремим да развиваме и разширяваме мащабите на фестивала с по-богата и атрактивна програма, с участие на все по-качествени и интересни изпълнители“ – каза кметът на Община Русе.

Началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдарова представи подробно програмата, която тази година включва над 40 събития, 680 участници от Великобритания, Румъния, Германия, Италия, Словения, Франция, Русия, Холандия, Австрия, Португалия, Япония, Чехия, Израел и България. Наситената програма на фестивала ще включва 13 международни продукции, 1 оперна премиера, 12 ансамблови програми, рецитали и джаз концерт. За меломаните са предвидени и 10 симфонични концерта, майсторски класове по пиано, цигулка и ударни инструменти, както и 6 събития в съпътстваща програма.

Фестивалът ще бъде открит с концерт на Симфоничен оркестър на Държавна опера  - Пловдив, а на 12 март в Русе ще гостува един от най-добрите барокови оркестри в света, заедно с именития Павло Безносюк. В памет на своя баща, преподавателят по химия Яким Петков, Мариета Петкова ще вземе участие в благотворителен концерт с цел набирането на средства за талантливите деца на училището, в което е работил баща й, СОУ „Христо Ботев“ и за училището по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“.

На 25 март за първи път в страната ще пристигне за концерт в Русе Колегиума на чешката филхармония – Прага, заедно с атрактивната солистка с международна кариера Итка Хоспова. На 27 март фестивалът ще бъде закрит с концерт на Русенска филхармония, с диригент Найден Тодоров и солисти Волфганг Давид и Мария Цветкова. Те ще изпълнят вълнуващо произведение, написано специално за кралицата на Англия, което се изпълнява за първи път в България.

И тази година програмата на фестивала ще включва събития предназначени за деца, като „Приказки за песента“, с участието на Нети, перкусионен флашмоб и други.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари