Да си спомним за кървавия и героичен български април!

0
143-та годишнина от Априлската епопея
143-та годишнина от Априлската епопея Снимка: БТА

Над 200 души, представители на патриотични формации и много клисурци, и тази година възпроизведоха моменти от Априлското въстание в Клисура.

Възстановката на възхода и погрома на Клисура през 1876 г. започна на пл. "20 април" и бе наблюдавана от стотици клисурци и гости на града, сред които бе и президентът Румен Радев.

Отбелязването на 143-та годишнина от Априлската епопея започна с рецитал на актьора Детелин Кандев, информира БТА.

Снимка: БТА

Година подир година се събираме в градовете-герои, за да си спомним кървавия и героичен български април, за да съпреживеем трагичните и славни мигове, без които нашата историческа съдба би била много по-тежка. Това каза в словото си президентът Радев.

По думите му черешовото топче, макар и за ден, ни буди от унинието и апатията. Събитията преди 143 години ни припомнят за моралната сила и величието на един народ, готов на саможертва в името на свободата и бъдните поколения, допълни държавният глава.

Снимка: БТА

Според него клисурци не само че превърнаха своя град и себе си в саможертвена клада, огряла пътя към свободата, но са ни завещали и безценен урок за бъдните поколения: "Народ, чиито мъже грабват допотопни пушки срещу многократно превъзхождащ противник в името на правдата и свободата, жените им скачат в кладенците заедно с децата си, за да не допуснат поругаване, такъв народ не може да бъде покорен и мачкан".

Снимка: БТА

Държавният глава поздрави персонално всички участници във възстановката, като им благодари, че пресъздават славата и величието на онези дни и така пренасят този завет на дедите ни от поколение на поколение. "Докато ви има вас, докато децата ви растат с възстановките, с българските песни и възрожденския дух, безродниците няма да затрият нашата история. А народ без минало няма и история, и затова сме длъжни да помним", каза Румен Радев.

Снимка: БТА

Възстановката на събитията от 1876 г. в Клисура е с над 100-годишна традиция и е най-старата в страната, каза за БТА Стоян Иванов, директор на Историческия музей в града. Историкът добави, че всички участници използват автентично за епохата оръжие.

Възстановката пресъздава избухването на въстанието в Клисура, изработването на черешовата артилерия, появата на Боримечката, настъпването на Тосун бей, който с над 2000 души башибозук атакува Злидолската позиция на въстаниците, пробива на турците към града и подпалването на Клисура. Над 400 възрастни мъже, жени и деца стават жертва, изпепелени са двете училища, църквата и над 800-те възрожденски къщи.

Снимка: БТА

Клисура е единственият български град, който е разрушен до основи по време на Априлската епопея и така завинаги губи своя възрожденски облик, припомни директорът на музея. Новата църква "Св. Успение Богородично" е построена през 1885 г. на мястото на някогашния конак, единствената сграда, която остава цяла по време на въстанието, добави Стоян Иванов.

Възстановката бе на площада пред Павурждиевата къща, по тесните калдъръмени улички на подбалканското градче и в местността Зли дол, където преди 143 години - необучени, зле въоръжени, само с 15 черешови топчета, бунтовниците се изправят срещу хиляден противник.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари