Да пушим или да не пушим, докато сме на работа?

0
Три дни повече годишен отпуск може да ползва всеки служител на една общинска администрация, който не пуши цигари в работно време
Три дни повече годишен отпуск може да ползва всеки служител на една общинска администрация, който не пуши цигари в работно време

Три дни допълнителен отпуск за непушачи дават в Община Смядово

Три дни повече годишен отпуск може да ползва всеки служител на една общинска администрация, който не пуши цигари в работно време. Резултатът - вече седем души са се отказали от вредния навик.

Бонус за непушач не е патент на Община Смядово. Това признават и от администрацията. Стратегията обаче им се сторила подходяща, след като от ръководството забелязали колко служители пушат в работно време, предава NOVA.

"Забелязахме някои колеги – честичко излизат за по една цигарка - минутка, две, три, но те се натрупват. Впоследствие видяхме и новина за японска фирма, която го предлага. Естествено топлата вода беше открита, просто го напаснахме тук", каза зам.-кметът на Община Смядово Иван Кюркчиев.

След обсъждане с колектива се взело решение – да се предложи бонус за непушачи. "В колективния трудов договор е разписано, че човек, който не пуши получава 3 дена допълнителен отпуск", каза още Кюркчиев.

Интерес към предложението има и служителите подписват декларации. "Имахме и хора, които опитаха и не успяха. Взеха си декларацията обратно. Сега ми е по-лесно да преброя пушачите. Преди обратното – сега ми е по-лесно да преброя пушачите. Да кажем 20 до 30% са пушачите в общината", заяви зам.-кметът на общината.

Седем души обаче не само престават да палят цигара на работа, а изобщо забравили за вредния навик. Сред тях е и Елка Кайкова - служител на общината повече от 15 години, а пушач – близо 20. "Доста цигари, които може би и във времето ги увеличих. Бях стигнала до 10 на ден и прецених, че вече е време да ги спра. При спирането на цигарите трябва да има стимул, иначе трябва да има някаква идея, за да спреш цигарите", каза Елка.

Стимулът да имаш повече свободни дни, се оказва достатъчно силен. Така Елка Кайкова открива какво е губила за цигара време.

Въпреки че близо 70% служителите в Община Смядово ползват по-дълъг отпуск като непушачи, от кметството не отчитат работата на администрацията да се забавя. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари