"Да прочетем заедно …" срещна децата с оперната певица Андреана Николова

0
Аудиторията пя заедно с оперната изпълнителка известни рефрени от детски песнички
Аудиторията пя заедно с оперната изпълнителка известни рефрени от детски песнички

Поредното съботното  занимание "Да прочетем заедно …"  за най-малките посетители в Детския отдел тази седмица им предложи среща с оперната певица Андреана Николова от трупата на Държавна опера-Русе.

Известното и обичано не само от русенци, но и в България и Европа мецо-сопрано чете заедно с децата и техните родителите откъси от книгата "Чудя се защо флейтите имат дупчици и други въпроси за музиката" от Джоузефин Пакър, предаде Дарик Нюз.

Аудиторията искрено се забавлява, пя заедно с оперната изпълнителка известни рефрени от детски песнички, запозна се с особеностите на различните музикални инструменти и важното значение на камертона в света на музиката. Имаше интересни въпроси, поставени от малките слушатели и не по-малко интересни отговори от именитата им гостенка.Получи се артистичен, слънчев и откровен разговор за музиката и нейното присъствие в модерното ежедневие.

В тази първа част от съботното образователно-познавателно занимание беше интересно не само за децата, но и за родителите, които имаха възможност да се срещнат извън оперния театър, на живо с известната изпълнителка, а всички заедно се забавляваха, докато  преоткриват по нов начин музиката през вербалното общуване и четенето.

Книгата на Джоузефин Пакър "Чудя се защо флейтите имат дупчици и други въпроси за музиката" е великолепно съчинено по детски четиво с познавателен характер, което обогатява представите за света на музиката. Към това трябва да прибавим и умението на Андреана Николова да владее аудиторията с очарователния си глас и много силното си присъствие не само на сцената, но и в неформална среда.

След забавното четене на тема музика с една от най-обичаните и популярни оперни изпълнителки съботната среща продължи в детското   „Музикално ателие”. В работилницата за музика се проведе занятието  „Полет на фантазията в звуци“. Заниманието на децата води гл. ас. д-р Петя Стефанова, а нейни аниматори бяха студентите от Музикален клуб „Афект“ към Русенския университет „Ангел Кънчев“. Академичните гости бяха приготвили шарена и забавна въртележка, интересна мултимедия, разнообразни игри и  оригинално измислени творчески задачи в музикалното приключение.

Андреана Николова е  един от най-ярките гласове не само на нашия музикално-оперен театър. Първата ѝ роля е на Улрика от „Бал с маски“ на Верди, с която дебютира на сцената на Русенската опера. Участвала е в майсторските класове на Норман Шетлер, Александрина Милчева, Оливера Милякович,   известно време работи с Гена Димитрова. Чаровната певица е пяла на световни сцени в Залцбург, Цюрих, Страсбург, Солотурн, Букурещ, Атина. Лауреат е на десетки национални конкурси. В нейния изключително богат репертоар са ролите на Принцеса Еболи („Дон Карлос“, Верди), Амнерис („Аида“, Верди), Азучена („Трубадур“, Верди), Кармен от едноименната опера на Бизе, Ромео („Капулети и Монтеки“ на Белини), Мисис Куикли от „Фалстаф” на Верди, мецосопрановите партии от кантатно-ораториални творби на композитори от различни стилове и епохи.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари