Можем ли да помогнем на организма да пребори вирусите чрез природни средства

2
Човешкото тяло осигурява идеална среда за развитието на много патогени - микроорганизми, причиняващи болести. Ролята на имунната система е да предотвратява и ограничава тяхното проникване, растеж и размножаване в организма
Човешкото тяло осигурява идеална среда за развитието на много патогени - микроорганизми, причиняващи болести. Ролята на имунната система е да предотвратява и ограничава тяхното проникване, растеж и размножаване в организма

Човешкото тяло осигурява идеална среда за развитието на много патогени - микроорганизми, причиняващи болести. Ролята на имунната система е да предотвратява и ограничава тяхното проникване, растеж и размножаване в организма

Локдаун, болести, ковид, вируси, бактерии…. Всички ние вече отлично знаем дефинициите на тези думи. И ако доскоро съвсем не ни интересуваше как работи тялото ни, днес това е повече от важно за оцеляването ни. Най-малкото да знаем как да помогнем на организма в срещата си с КОВИД-19. А и след нея.

Разговор с русенката Мария Толева.  Тя е хабилитиран специалист по приложения в медицината на биологично активни вещества, извлечени от природни източници, етерични масла и лечебна козметика

Мария, обясни ни функцията на имунната система?

Човешкото тяло осигурява идеална среда за развитието на много патогени - микроорганизми, причиняващи болести, като вируси, бактерии, гъбички и паразити. Ролята на имунната система е да предотвратява и ограничава както тяхното проникване в организма, така и техния растеж и размножаване, за да поддържа оптимално здравето.

За да изпълни тази си функция, имунната система трябва да различи патогенните микроорганизми от собствените си здрави клетки и тъкани.

Кои са причините които карат имунната система да не функционира правилно?

Патогените имат свойството да се приспособяват и бързо да се развиват, което може понякога да затрудни имунната система в тяхното разкриване и неутрализиране. По тази причина се наблюдават различни нарушения на имунната система, при които тя не може да изпълнява ефективно своята функция.

Тези нарушения може да се групират основно в три групи:

Свръхчувствителност на имунната система.

Състояние, при което той реагира на безвредни вещества, като прахполени или определени хранителни продукти по необичаен начин, предизвиквайки алергии.  Сенната хрема е типичен представител на алергията.

Автоимунитет /автоимунни заболявания/

Състояние, при което имунната система не може правилно да различи патогенните / вредителите/ от собствените си клетки, поради което ” напада „ някои здрави тъкани или органи. Най-известни автоимунни болести са - ревматоиден артрит , лупус ,псориазис, болест на Крон, улцерозен колит и др.

Имунодефицит /занижен имунитет/

Способността на имунната система да обезврежда патогените е занижена. Независимо от причината, наличието на имунен дефицит е сериозен проблем, водещ до висока податливост към различни инфекции и хронични заболявания.

Какво ще ни препоръчаш като натурални продукти?

Имунотерапията е лечение на имунната система чрез коригиране, повишаване или потискането и.

Препаратите за имунитет нямат една единствена класификация Основно са разделени на две групи имуностимуланти и имуномодулатори. Трябва да знаете това разделение.

Имуностимулантите стимулират имунните реакции, повишават имунитета при имунен дефицит /слаба имунна система/ .Натурални средства: Всички източници на витамин С- ацерола, касис ,шипка и цитрусовите плодове. Билки- мащерка ,подбел, мурсалски чай, борови връхчета , сладък корен, лайка. Те предпазват горните дихателни пътища при простудни заболявания. Препоръчвам тинктурата Бронхо херб, защото освен билковия комплекс, съдържа и клеева тинктура, която е мощен антиоксидант. Много добър ефект има и препаратът Мурсалски тоник с мумийо, защото, мурсалският чай е подсилен с богатата гама минерали, съдържащи се в Алтайското мумийо.

Доказан е и ефектът на гъбите рейши и кордицепс, поради наличието на бета глюканите, които атакуват вредните микроорганизми ,разрушават ги и поглъщат остатъците им.

Сега да обясня и за имуномодулаторите. Те „коригират” имунитета. Използват се за автоимунни и алергични заболявания.  Понякога потискат имунната система (имуносупресори) с цел намаляване на свръхактивността и. Както при алергиите. Също при автоимунитет - погрешното индикиране на здрави органи като врагове. Имуномодулаторите не лекуват болестта - те само помагат на организма да се бори с нея.  Тук лечението зависи изцяло от лекуващият лекар.

Хранителните добавки в много случаи могат да навредят и не бива да се приемат без лекарски консулт. Единствено мога да посоча маслото от черен кимион под форма на капсули, тъй като то е доказано безвреден имуномодулатор.

Пак ще кажа, че природата е измислила лек за всяка болка. Просто ние сме забравили това старо познание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари