Да отворим залите за култура!

0
Учители по танци се събраха на протест пред МС
Учители по танци се събраха на протест пред МС Видео: NOVA

Със скандирания „Да отворим залите за култура“ придружени от звук на тъпани, ръкопляскания и набиване на крака в земята учители и собственици на танцови зали излязоха на протест пред Министерския съвет.

БГНЕС

В Деня на българската писменост и култура те поискаха залите за култура да бъдат отворени и споделиха, че не виждат логика спортните зали да се отворят, фитнесите, заведенията, а те не, и направиха демонстрация как могат да танцуват без да се докосват.

БГНЕС

Нямаме право да правим това, което най-много обичаме и това от което имаме нужда - да работим. Управниците се бавят с отварянето на залите. В последната заповед има много несъответствия, които отварят спортните зали, а танцовите не и ние не може да разберем защо сме разграничени от тези зали“, заяви Анета Вълканова, която е учител в софийския клуб по народни танци „Моето либе“.

БГНЕС

Според нея, ограничението от 10 души на открито и закрито също е неприемливо, а и безсмислено, защото те могат да осигурят безопасни условия за провеждане на заниманията.

Можем да работим и повече хора, спазвайки съответните разстояния. Имаме начини, по които да го направим“, уверява тя и казва какво иска да каже с присъствието си там.

Първо да ни забележат и най-вече да ни отворят залите“, настоява Вълканова. Попитана дали се е възползвала от помощта, която държавата дава, тя обясни, че мерките не вършат работа, защото не се знае дали спадат към спорта или културата.

Пламен Иванов, който е дошъл от Плевен, обясни защо не може да се възползва от подкрепата, която дава държавата. „Доста голяма част от колегите не може да се възползваме от мерките, защото не покриваме критериите. Например, да имаме средномесечен доход до 1000 лв.

БГНЕС

Трябва да имаме спад на оборота в сравнение с миналата година от 20%. Нашата работа е такава, че оборотът ни е различен всяка година. С всяка следваща година хората стават все повече и няма как да отчетем загуби и това ни възпрепятства да се възползваме от помощта.

Това освен призвание, за нас да съхраняваме българската култура, е и нашата работа, заяви Иванов и казва, че по неофициална информация, с която разполага, около 40 клуба и ансамбли не са успели да издържат и са преустановили дейност.

БГНЕС

Той добавя още, че за момента успява да се справи в тежката ситуация, но ще дойде момент, в който ще му приключат средствата, и не знае както той, така и останалите му колеги, какво ще правият в случай, че дойде втора или трета вълна на епидемията.

Мъжът казва и защо трябва да се отворят залите, не някога, а сега. „Да отворим залите, защото прекалено много се насъбра стресът. Да отворим залите, защото искаме да упражним правото си на труд, което ни беше отнето“, коментира той и недоумява как може борбата, при която има контакт между двама души, да е по-опасна от танцуващи на разстояние хора.

БГНЕС

Протестиращите се заканиха, че ако не бъдат чути и залите им не бъдат отворени, отново ще излязат на протест, но тогава ще има и освирквания, а не само танци, музика и настроение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари