Да изчезнеш с 65 милиарда долара или как най-богатият човек в Китай потъна вдън земя

0
Верни ли са слуховете, че Джак Ма е арестуван
Верни ли са слуховете, че Джак Ма е арестуван Снимка: Gulliver/Getty Images

Верни ли са слуховете, че Джак Ма е арестуван

През последните седмици в Китай непрекъснато се говори за „изчезналия“ Джак Ма, основател на гиганта за електронна търговия Alibaba, пише „Ас“, предаде Dariknews.bg. Най-богатият човек в страната със състояние от 65,6 милиарда долара не публикува в социалните си мрежи от октомври 2020 г. и не се появява по телевизията или публични събития, което е много необичайно за него.

Роден в Ханджоу, Ма изпитва големи трудности при намирането на работа. Започва работа като учител по английски език, но през 1995 г., по време на пътуване до Съединените щати, той откри нещо, което промени живота му завинаги: Интернет.

Четири години по-късно Ма основава Alibaba от своя апартамент, който отначало е и място за среща на китайски доставчици и чуждестранни актьори, заинтересовани да правят бизнес с азиатския гигант.

За да превърне компанията в деветата по големина в света по пазарна капитализация. През ноември 2019 г. Ма напусна президентския пост на Alibaba.

Не искам да умра в офиса, искам да умра на плажа“, беше заявил той година по-рано, когато обяви решението си да напусне основаната от него компания.

Ранното му пенсиониране – едва на 55 години, вече предизвика някои спекулации относно връзката му с правителството и хипотетичен натиск, нещо, което той като член на китайската комунистическа партия, винаги отричаше.

Но слуховете се засилиха през ноември 2019 г., когато китайските власти замразиха излизането на борсата на Ant Group, компанията за дигитални финансови услуги, родена от Alibaba и на която е мажоритарен акционер. А оставаха едва 48 часа до операцията.

Трябваше да бъде най-голямото излизане на борсата в историята, фирмата щеше да надмине най-сериозните държавни банки. Освен това тя би била в състояние да контролира висок процент от националния кредит благодарение на своите персонализирани заеми, инвестиции и застраховки.

Според El País в своята шестгодишна история Ant е осигурявал ликвидност на 500 милиона души. Но компартията не можеше да поеме риска някой, който вече не изглеждаше достатъчно верен, да притежава толкова много власт.

През октомври 2020 г., в една от последните си публични изяви, Джак Ма нарече традиционните банки „заложни къщи“, като се застъпи за необходимостта от алтернативни канали за финансиране, като тези, предлагани от Ant чрез платформата му Alipay.

"Трябва да заменим този манталитет с кредитна система, базирана на големи данни, използвайки настоящите технологични възможности", каза той.

От този момент започна мощна кампания срещу Alibaba. След като Ant бе спряна да излезе на борсата, последваха и други мерки. През декември Държавната администрация за регулиране на пазара обяви откриването на разследване за монополни практики.

В резултат на това Alibaba е загубила почти една трета от цената на акциите си от края на октомври, еквивалентно на изпаряването на 340 милиарда долара (280 милиарда евро).

Откакто направи „неправилните“ си изявления Ма не се е появявал нито веднъж публично. Той дори не беше в журито на създаденото от него телевизионно шоу „Бизнес герои в Африка“.

Г-н Ма вече не може да участва поради проблем с планирането“, каза говорител на Alibaba пред Financial Times.

Без много обяснения той беше заменен от друг изпълнителен директор на Alibaba. Много се изговори за местонахождението му – като се започне от предполагаемо предупреждение на властите да не напуска страната, и се стигне до слуховете, че е задържан или съдейства за някакво разследване.

Източници, запознати със ситуацията, наскоро обясниха на Efe, че Ма се опитва да „се сниши“ и че "той е добре". Като наричат „неоснователни“ слуховете за ареста му или забраната за напускане на Китай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари