Да ги варим живи или да ги набиваме на кол?

0

САЩ обсъждали през XIX в. най-хуманния вариант за смъртни присъди и избрали електрическия стол.

Намушкване, пребиване с камъни, удавяне и варене. Това са част от 34 вида екзекуции, обмисляни от депутати в Ню Йорк през XIX в. за изпълнение на смъртните присъди в САЩ преди електрическия стол, съобщи в. “Дейли мейл”, цитирано от 24 часа.

През 1887 г. след няколко нещастни случая американското правителство създава доклад за разследване и установяване на най-хуманния и практичен метод за изпълнение на смъртна присъда в углавни дела.

Документът започва да се нарича “Гери рипорт” на един от създателите си - Елбридж Гери. Той включва различни методи за изпълнение на екзекуции от целия свят, от които трябва да се избере най-добрият за САЩ.

В написването му участват още Матю Хейл и Алфред Саутуик. Създаването му е в отговор на поредица от ужасни обесвания, които карат народът да ги сметне за нецивилизован начин за изпълнение на присъди. Мъжете и жените били обезглавявани, докато висят, или се задушавали бавно в резултат на калпави въжета или зле изчислена дължина на бесилката.

Авторите на доклада се обръщат и към други нации за вдъхновение. Те сравняват как обезглавяванията са извършвани в Япония, Англия и Франция. Депутатите поглеждат и назад към Средновековието за други идеи. Обмисляли дори използването на Желязната девица - германски уред, които прилича на саркофаг на мумия.

Отвътре е пълен с остри предмети - ножове или пирони. След като влезе вътре жертвата, остриетата се забиват на ключови места в тялото ѝ, за да не умре веднага. Така осъдените започват да кървят бавно, докато издъхнат. За да е пълен ужасът, има 2 шипа, които директно пробождат очите. Този метод е унищожен през Втората световна война.

Отравяне, затискане до смърт, набиване на кол, рязане на човек наполовина или махането на крайник по крайник са били също разглеждани, но в крайна сметка изключени като варианти.

Най-накрая авторите решават, че въпреки някои неуспехи обесването е най-хуманната форма на приключване живота на осъдените. Години по-късно един от работилите по Гери доклада - Саутуик, предлага затворниците да се екзекутират чрез електричество.

Идеята му хрумва, след като става неволен свидетел на смъртта на пиян мъж, който докоснал електрически генератор в Бъфало. Така през 1890 г. се състояла първата присъда, изпълнена с електрически стол.

Убитият е Уилям Кемлер, който заклал с брадва приятелката си. Първият 17-секунден токов удар не бил достатъчен да спре дишането и сърцето му. След проверка доктор констатирал, че Кемлер е все още жив. При втория опит той бил ударен с 2000 волта. Кръвоносните съдове под кожата започнали да се рушат и да кървят. Мъките му траяли около 8 минути.

Столът бил използван като основна форма за изпълнение на смъртно наказание в повечето държави по света в продължение на десетилетия, докато започва да създава противоречия за хумаността си. Той все още може да се използва в някои редки случаи в 8 щата. Но само при условие че затворникът е решил така или ако смъртоносната инжекция, най-предпочитаният метод, не е на разположение.

Газовите камери са най-популярният метод през 1920 г.,след което обаче повечето щати го обявяват за жесток и незаконен. Въпреки това той все още се използва в 4 щата - Аризона, Калифорния, Мисури и Уайоминг.

Смърт чрез разстрел пък е все още законна в Юта, а обесвания още могат да се провеждат в Ню Хемпшир и Вашингтон.

Използвани са 34 вида екзекуции - харакири, тровене, разчленяване.

1. Аутодафе - изгаряне на клада за ерес

2. Пребиване с тояга или палка

3. Обезглавяване

4. Връзване за дулото на оръдие и изстрелване

5. Варене - обикновено в гореща вода, но понякога в стопена сяра, олово или други подобни

6. Колелото на Катрин - дървено колело на количка с много радиални спици. Осъдените са завързвани за него и пребивани с огромни тояги или железни чукове

7. Изгаряне

8. Погребване жив

9. Разпъване на кръст

10. Децимация - наказване със смърт на един от всеки десет души, определени с жребий. Използвано в Римската империя за дезертьорство

11. Дихотомия - рязане лицето наполовина

12. Разчленяване

13. Удавяне

14. Изяждане от диви зверове

15. Одиране на кожата

16. Бой с камшик

17. Душене с кабел

18. Гилотина

19. Обесване

20. Харакири

21. Набиване на кол

22. Желязната девица - саркофаг с остриета

23. Слагане на тежести (обикновенно камъни) върху гърдите на осъдения

24. Отравяне

25. Удряне с прътове в хаван

26. Хвърляне от скала

27. Натискане до смърт - в Индия карали слонове да натискат главата на жертвата с крак, докато се сплеска

28. Разтягане - ръцете и краката на жертвата се завързват за механизъм, който ги дърпа, докато се откъснат от тялото

29. Бягане между две редици от войници, които мушкат осъдения с остриетата на пушките си

30. Разстрелване

31. Наръгване до смърт

32. Убиване с камъни

33. Чупене на врат

34. Задушаване

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари