Д-р Волфганг Люпке: Аерозол с антитела може да помогне в лечението на Covid-19

0
Екипът на германския лекар, който работи у нас, започва производството на серум идната седмица
Екипът на германския лекар, който работи у нас, започва производството на серум идната седмица Снимка: Вестник Труд

Антитела под формата на аерозол за активно вдишване могат да подобрят лечението на Covid-19, като блокират проникването на вируса в клетката.

Това обясни пред БНР доц. д-р Волфганг Люпке, който работи по спасителния серум. През следващата седмица от кръв на доброволци ще започне да се произвежда този серум с антитела, съобщи д-р Любке в предаването "Преди всички". „Трябва да имаме антитела, ако се повиши броят на болните, за да ги лекуваме“, подчерта той.

Документацията по разработката е изпратена до научни звена, до здравния министър и министър-председателя.

Д-р Волфганг Люпке е вирусолог и имунолог. Работи с коронавируси повече от 40 години – първоначално при свине и кучета, след това при телета и деца след аварията в Чернобил. „Тогава приложихме имунен серум, получен от кози на база имунно мляко“, разказа той.

Д-р Люпке се е свързал с китайски специалисти още през януари, проучил е опита им и е препоръчал използването на антитела от преболедували, докато боледуващите не изградят активен имунитет, тоест да се използва пасивен имунитет.

Какъв е механизмът на действие на аерозола, който екипът на д-р Люпке е разработил? „Прибавя се към апаратурите за обдишване чрез приспособление, което овлажнява въздуха.“

Аерозолът достига до алвеолите и образува защитен филм, като пречи на вируса да проникне в клетките и да пречи на дишането, описа действието д-р Волфганг Люпке.

Целта е с тези антитела да бъде предпазван и медицинският персонал. „Като им дадем спрей за профилактично прилагане, дори таблетки за смучене с антитела и най-вече интензивно обдишване с аерозол, преди да започнат работа.“

Вместо полените вдишваме антитела, които са безобидни, за разлика от полените, които предизвикват алергия“, обясни образно действието на аерозола специалистът.

Доц. Люпке изрази учудването си, че досега „ не са се насочили“ към използването на антителата като към най-ефективния познат метод за справяне с инфекции от десетилетия насам.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари