Д-р Васил Хайкин: Пердето е сред най-честите очни заболявания

1
Сред причините за развитие на очните заболявания е вредната синя светлина от различните мобилни устройства
Сред причините за развитие на очните заболявания е вредната синя светлина от различните мобилни устройства Видео: NOVA

Сред причините за развитие на очните заболявания е вредната синя светлина от различните мобилни устройства

Сред най-честите очните заболявания на българите е т.нар. „перде” – на медицински катаракта. Водеща причина за слепота в световен мащаб е глаукомата, която засяга 4-5% от населението и дълги години може да остане недиагностицирана. Затова са важни профилактичните прегледи и измерване на вътреочното налягане. Това заяви д-р Васил Хайкин в предаването „Пулс” по NOVA.

Често се среща и макумната дегенерация, свързана с възрастта, но тя се появява и при все по-млади пациенти, призна докторът. Ранното диагностициране на това заболяване води до добри резултати при неговото лечение, обясни той.

По думите му някои от заболяванията се проявяват при все по-млади пациенти. Сред причините за развитие на очните заболявания той изреди вредната синя светлина от различните мобилни устройства, изкуствената светлина, стоенето пред монитора. „Като цяло –стресът и качеството на живот оказва влияние”, допълни д-р Хайкин.

Според началника на Очната клиника в Александровска болница проф. Александър Оскар честотата на късогледството се повишава и се увеличава броят на децата с късогледство. Той препоръча първият очен преглед да бъде, когато то е на възраст между 6 и 12 месеца.

„Ако всичко е наред тогава, то следващият профилактичен преглед трябва да е на възраст 3-3,6 годишна възраст. Не е нормално деца в училищна възраст да не са консултирани от очен специалист. За съжаление, в България има много такива случаи и на по-късен етап се установява, че в 3-ти, 4-ти клас се установява, че детето има такъв проблем”, каза проф. Оскар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари