Д-р Стойчо Кацаров: Има 26 000 свободни болнични легла в страната и персонал, който бездейства

4
"По нашите оценки са се срещали и контактували около 600 000-800 000 души и затова периодът, в който ще носим маски, няма да е до Нова година, а до май", казва д-р Кацаров
"По нашите оценки са се срещали и контактували около 600 000-800 000 души и затова периодът, в който ще носим маски, няма да е до Нова година, а до май", казва д-р Кацаров Видео: Евроком

"Проблемите в здравеопазването идват от всичките грешни политики пред годините. Нашата здравна система се управлява като едно голямо социалистическо предприятие, няма пазар, забранено е откриването на нови болници. Една от причините са всички тези забрани, въведени в годините. През 2018 година в националната здравна карта е написано, че са нужни 0 легла във вътрешни отделения. В момента искат да се лекуват хора във вътрешни отделения, но не може"

Това коментира д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Център защита правата в здравеопазването, в ефир на "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком.

"В момента имаме 26 000 легла в страната, които са свободни. Не можеш да разкриеш легла, ако нямаш персонал, иначе няма да получиш разрешение да разкриеш ново отделение. Нужно е да се напише всяко едно име на лекуващ. Имаме свободни легла, имаме персонал, който бездейства, забранени са и плановите операции. Имаме и малка частица на здравната система, която казва, че повече не можем - това е глупаво", допълни той.

"За съжаление информация за коронавируса не се събира. Виждате ли по пол разпределение за коронавирус. Виждате ли колко хора са починали в болница, колко извън нея. Колко от тестовете през деня са за първи път и колко за пореден път. Ако март месец можеше да кажат, че не са подготвени, то сега е ясно че не могат да управляват кризата.

Нищо ново не казвам. Как провеждаш определена политика, като нямаш елементарните данни за ситуацията. Правителството губи, защото се излага. Взема едни мерки, отлагат се. Излагат се", посочи специалистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари