Д-р Семерджиев: Ананиев ще налива парите ни в частни джобове

1
Д-р Семерджиев прогнозира сериозна криза в здравеопазването и административен фалит на болници
Д-р Семерджиев прогнозира сериозна криза в здравеопазването и административен фалит на болници

„Новите предложения на министър Кирил Ананиев за промени в здравноосигурителния модел предвиждат огромно количество публичен ресурс да отиде в ръцете на частни застрахователи“, обяви в предаването Неделя 150 по БНР бившият ресорен министър при Костов и Герджиков и първи шеф на НЗОК д-р Илко Семерджиев.

Д-р Семерджиев каза, че е запознат с „реформата”, която Ананиев ще представи:

„Аз видях какъв е моделът, видях новата му презентация, която всички ще видим на 15 юли, и мога да ви кажа следното - той е по-зле и от онова, което представи преди една година. Той е толкова недомислен и толкова корпоративно зависим. Той регулира застрахователите да влязат в основния пакет, което съчетано с един от регламентите, които дава - застрахователите да формират печалба от публични средства, това наистина минава вече абсолютно всички очаквания. Колосално количество публични пари ще изтекат в частни джобове“.

Д-р Семерджиев прогнозира сериозна криза в здравеопазването и административен фалит на болници.

Той коментира и новата методика за формиране на възнагражденията в сектора, която здравният министър предлага - заплатите на санитар - медицинска сестра - лекар да бъдат в съотношение 1 към 1,7 към 2,2: 

„Ако 50% от приходите на болничните лечебни заведения отиват за заплати и от тях още 25% са възможност за допълнително материално стимулиране, към тях добавете и 33% осигуровки, ще видите, че за стопански разходи на болницата не остават абсолютно никакви пари, тоест това ще бъде административен фалит на болниците. Тези 50 млн. лева се споменаха, но тях не ги дават допълнително. Те са за сметка на резерва на НЗОК. Ще имаме доста сериозна и тежка ситуация в здравеопазването, още повече че за тази година бюджетът е планиран с минус 50 млн. лева“.

„Един общопрактикуващ лекар получава по-малко пари за свой пациент от един избирател, който е избрал определена партия. Това е жалката картинка в България. Ние имаме изключително неглижиране на здравната помощ“, каза още д-р Илко Семерджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари