Д-р Орлин Колев: Един депутат да не отиде на работа и правителството ще оцелее

0
Вот на недоверие може да се иска постоянно, но с различни мотиви
Вот на недоверие може да се иска постоянно, но с различни мотиви Снимка: Bulgaria ON AIR

Вот на недоверие може да се иска постоянно, но с различни мотиви

"Ако вотът на недоверие мине, следващ може да бъде поискан още другата седмица", уточни д-р Орлин Колев

Какви са парламентарните процедури след вота на недоверие?

"Ако вотът на недоверие е успешен, следва конституционната рулетка. Президентът трябва да връчи на посочения кандидат от най-голямата ПГ проучвателен мандат. Преди това трябва да се проведат консултации с парламентарно представените групи. Ще се появи на преден план ролята на държавния глава. С консултациите той може да провокира съгласие между парламентарните групи за бъдещо стабилно управление", коментира преподавателят по конституционно право в Софийския университет д-р Орлин Колев в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че Конституцията не посочва срок, в който президентът трябва да връчи първия проучвателен мандат. Прието е това да бъде в "разумен срок", който обичайно е в рамките на 10 дни.

За да се стигне до завъртането на рулетката обаче, трябва минимум 121 депутати да са гласували "за" тази вечер.

"Вотът на недоверие е инструмент на опозицията. Мнозинството е обърнато. При реализиране на управленски политики са необходими 121 депутати на управляващото правителство. Днес кворумът е без значение. Неявил се депутат, някой гласувал "въздържал се" или "против" е равносилно на подкрепа на правителството", уточни д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

Първият проучвателен мандат трябва да получи "Продължаваме промяната". Ако не бъде подкрепен в НС, следващият мандат се връчва на ГЕРБ, която е втората политическа сила след изборите.

"Случвало се е връчването на третия мандат да се бави 2 месеца. Ако и трите опита са неуспешни, по Конституция президентът трябва да назначи служебно правителство, да разпусне НС и със същия указ да назначи дата за следващи парламентарни избори", посочи последователността на събитията конституционалистът.

А изборите трябва да се проведат в срок от 2 месеца.

Важно уточнение е, че докато се върти парламентарната рулетка правителството ще остане и изпълнява функциите си.

"Докато не бъде свалено или от парламента или докато не бъдат назначени служебни министри на президента. Оставките на министрите в сегашния парламент, със смяната на целия кабинет, ще бъдат погълнати, няма да се гласуват отделно", добави д-р Колев.

Ако вотът на недоверие не мине, такъв може да бъде поискан още следващата седмица.

"Вот на недоверие може да се иска постоянно, но с различни мотиви. Това е пълна дестабилизация, но Конституцията го допуска. Ако бъде по цялостната политика или по програмата на правителството, тогава в близките 6 месеца не може да се иска вот по никаква тема", уточни преподавателят по конституционно право.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари