Д-р Николова: Страхът от ковид парализира всичко останало

1
Пациенти стигнаха до ампутация на пръсти, защото десет месеца са се страхували да отидат на лекар и да си изследват кръвната захар
Пациенти стигнаха до ампутация на пръсти, защото десет месеца са се страхували да отидат на лекар и да си изследват кръвната захар Снимка: Дарик радио

Страхът от ковид парализира всичко останало

Пациенти стигнаха до ампутация на пръсти, защото десет месеца са се страхували да отидат на лекар и да си изследват кръвната захар. Заради страха от коронавирус, който парализира всичко останало, сега наблюдаваме редица декомпенсирани диабети и много хора, които късно диагностицираха сериозни заболявания.

Това каза пред Дарик д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Тя бе категорична, че заразяването с коронавирус не става в лекарския кабинет, а се случва обикновено в битова среда, когато сядаме с близки и приятели, и призова да не пропускаме лекаря. Николова допълни, че сред безплатните лекарства за коронавирус няма медикамент, за който да кажем, че наистина лекува.

"Това, което ние правим в момента, е да подпомагаме по някакъв начин организма да се пребори с инфекцията," каза тя. Истинската борба според д-р Николова обаче е чрез ваксинация.

Докато се правят мерки, които са от сорта – ние ще ви спестим идването до личния лекар и до специалист, за да не се заразите – се подават послания към пациентите, че те не трябва да посещават лекарите си, не трябва да наблюдават хроничните си заболявания и ще се занемари тотално профилактиката. Това ще има изключително сериозни последствия за заболявания като диабет, сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Когато ние не правим ранна профилактика, навременна диагностика и съвременна терапия, ще търпим сериозни проблеми,” категорична е д-р Гергана Николова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари