Д-р Неделя Щонова: Едно от най-силните оръжия на лекаря е проявата на емпатия!

1
Ако аз искам да дам, съм посветена на това
Ако аз искам да дам, съм посветена на това Снимка: Кадър bTV

Ако аз искам да дам, съм посветена на това

Любимата българска дума на д-р Неделя Щонова е отдаденост. Според нея луксът днес е човек да е концентриран и фокусиран. "Един такъв ум е трудно да бъде хакнат от атаките на разделението и разцеплението" - споделя тя в "120 минути".

Д-р Щонова има над 1500 предавания и във всички лични истории, които е разказала, се е опитвала да извади доброто в човека.

Ако аз искам да дам, аз съм посветена на това“ – споделя тя.

От 1 до 5 клас живее в Мозамбик. Баща ѝ е преподавател в университета, а майка ѝ – учител в посолството. По тази причина израства с идеята колко важно нещо е образованието. Именно в Мозамбик се заражда любовта ѝ към пианото. На 7-8 години се влюбва в музиката, пианото и в силата на мозъка.

Среща първия си пациент, докато студентка по медицина - нейна възрастна съседка. Изненадана и притеснена е от факта, че не успява да чуе сърцето ѝ със стетоскопа. Оказва се, че сърцето на жената е от дясната страна - състояние в медицината, при което органите са огледално ориентирани.

Едно от най-силните оръжия на лекаря за нея е проявата на емпатия.

Ние сме жива материя, жива природа. Правим проучвания, метаанализи, но никога не знаеш какъв ще бъде ответният отговор. Затова е важно да бъдем съпричастни. Да проявяваме емпатия. Според мен това лекува“ - споделя лекарката.

Ако на дъщеря си Лили трябва да предаде само един дар, то той би бил да не губи вярата си в човечеството и че на всеки враг се пада по един приятел.

Ние сме част от генетична и еволюционна щафета и предаваме всичко, което сме, на нашите деца“ - допълва тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари