Д-р Кунчев в Русе: Истината е, че не знаем всичко за този вирус

0
Обикновените маски може би имат някакъв ефект, но той твърде слаб
Обикновените маски може би имат някакъв ефект, но той твърде слаб

Корона вирусът породи истерия, въпреки че е нормално да има страх, когато заразените са 80 000 души и над 2000 са починали.

"Здравното министерство се опитва да върви по тънката линия, при която хората да знаят всичко необходимо, но и да са по-спокойни", каза в Русе главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, предаде Русе Медиа.

„На телефонната линия, която МЗ откри само преди седмица, обажданията са вече над 1000, което показва, че интересът е огромен и те се движат в най-различни посоки. Най-често хората питат – предстои ми да пътувам към определена страна, какво да правя, да пътувам ли изобщо. Като се връщат, какви мерки да вземат, опасни ли са стоки и доставки от Китай, има ли създадена вече някаква ваксина и лечение“, сподели д-р Кунчев.

Към момента все още има много неизвестни около корона вируса, които притесняват здравните власти в цял свят.

„Първоначалните данни за сравнително по-трудно предаване, тъй като първите смъртни случаи бяха на хора, били в много тесен контакт с болни, се потвърдиха, но наред с тях има и случаи на необяснимо бързо предаване. Не знаем кой е още основният източник на заболяването в природата – говореше за различни животни, но все още няма пълна яснота кого трябва да наблюдаваме особено внимателно, за да се избегнат контакти“, каза още здравният инспектор.

По отношение на защитата с маски платнена материя на носа и устата, здравните власти препоръчват да се ползват от хората, които вече имат някаква клиника на респираторно заболяване, включително и грип.

„Ако болният носи такава маска, той до голяма степен ограничава разпространението при говор, кихане, кашлица. За здрави хора да носят такива маски – може би има някакви проценти ефект, но той е твърде нисък. Особено след носене за повече от час и половина – два и  овлажняване, те стават пропускливи, плътно не прилягат върху кожата и не могат да осигурят такава защита“, коментира д-р Кунчев.

От Китай в момента в България ежедневно се завръщат 10-12 души, а понякога и над 30 души. Това са основно български граждани или пък живеещи в България китайци. Те се поставят се под наблюдение 14 дни, термометрират се всеки ден, а ако имат оплаквания, веднага се хоспитализират и се провеждат изследвания. Въпреки че по всички летища у нас са поставени или термокамери, или безконтактни термометри, ефектът от граничния контрол е не повече от 20-22%.

„Причината е, че може да има носители на заболяване в инкубационен период, без температура и клинични признаци. Много по-важен е изходящият контрол по летищата, а в случая с корона вируса китайците го правят много добре“, каза още д-р Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари