Д-р Калъчев: Не си мерете антителата, слагайте бустерни дози

0
Хората с тях ще бъдат инфектирани, а не болни, уточни лекарят
Хората с тях ще бъдат инфектирани, а не болни, уточни лекарят Снимка: БГНЕС

Броят на положителните проби на Омикрон у нас расте прогресивно.

Специалистите очакват още в края на тази седмица новият вариант да стане доминиращ в страната. По колко проби правим за установяване на Омикрон?

"В момента, извън системата на НЦЗПБ, правим проби, които са по логиката за вътрешна информация. Правим ги два пъти седмично и пускаме по около 48 проби", посочи собственикът на една от най-големите вериги лаборатории у нас д-р Недялко Калъчев в ефира на "България сутрин".

А дали ще има недостиг на антигенни тестове, той изтъкна, че това са били сигнали от Западна Европа и САЩ.

"За ситуацията у нас може би трябва да се пита МЗ - дали има човек, който следи на ниво администрация наличностите на фирмите-доставчици, тъй като много компании се занимават с доставка на такъв тип консумативи", подчерта д-р Недялко Калъчев.

Как може да различим изследванията за Омикрон и за Делта?

"За София е безсмислено да се правят каквито и да е нови тестове. Миналата седмица направихме две различни пускания на проби за Омикрон. В първото участваха проби от цялата страна, резултатът беше нещо от порядъка на 48-50%. Направихме същото нещо с проби само за София - процентът отиде на 78%", уточни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Омикрон ще стане доминиращ в средата на тази седмица за София и в средата на следващата за страната.

"Вече има засечена проба на човек с бустерна доза, който да е заразен с Омикрон. Логиката на бустерната доза работи - хората имат незначителни оплаквания. Хората с тях ще бъдат инфектирани, а не болни", подчерта д-р Калъчев.

Според него с доминирането на този силно заразен вариант на вируса няма да остане място за грипа.

"Очаквам скоро броят заразени ученици да доведе до това училищата да преминат отново в онлайн режим", смята Калъчев и добави, че натискът в цялата здравна система е огромен.

"В ситуацията на сега започващия пожар няма какво да мерите антителата, слагайте бустерни дози", категоричен бе той.

"С предишните варианти на вируса имаше антитела от подаръка на 150 единици, които бяха достатъчни за протекция. Делта качи границата на над 500. На това чудо, което в момента ни залива, и 1000 са му малко", добави Калъчев.

Според него засечената комбинация между Омикрон и Делта - Делтакрон, няма особено голямо значение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари