Д-р Гергана Петрова: Имунитетът ни се самообучава цял живот

1
Най-уязвими към болести са малките деца и възрастните, заяви медикът
Най-уязвими към болести са малките деца и възрастните, заяви медикът Видео: NOVA

Най-уязвими към болести са малките деца и възрастните, заяви медикът

"Най-уязвими към болести са малките деца и възрастните. Имунитетът е една от най-обучаващите се системи в нашето тяло. Когато се роди дете, неговият имунитет е чист. Клетките му през годините започват да трупат знания и да помнят как да реагират при повторна среща с вируси. Когато вече сме много възрастни нашата имунна система вече е изчерпала своите възможности да се учи”. Това заяви проф. Гергана Петрова, началник на Клиника по детски болести в Александровска болница, цитирана от NOVA.

Тя препоръча бременните жени да се отдадат на удоволствия, да са спокойни и радостни. „Ако има възможност, най-доброто за детето е да се роди по нормален начин. Децата, родени със секцио, статистически боледуват по-често. Ако е възможно, майката да не пуши по време на бременността. Колкото по-дълго едно дете е кърмено, толкова по-здраво ще е. С кърмата на майката детето също получава имунитет”, обясни проф. Петрова.

Тя препоръча закаляване на бебето, което означава максимално време то да е на чист въздух – в планина, парк, гора. Колкото по-често детето е на въздух, толкова по-добре за него. 20-22 градуса е оптималната температура за едно бебе, при къпане -– малко по-топло да е. Колкото дрехи има мама, максимум с едно повече да е детето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Да, да
    Ама последните три години друго плещехте – как няма нищо по-добро от mRNA „ваксините“ на Big Pharma, а собственият ни имунинет не струвал нищо без тях! Даже някои ковид-идиоти се набодоха 💉 на стадния принцип и получиха „сертификат“ за най-тъпите овце във вселената!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари