Д-р Георги Николов: Най-изразената алергия към дървесните полени е към бреза

0
Предстои апогея на брезовия сезон
Предстои апогея на брезовия сезон Видео: NOVA

Предстои апогеят на брезовия сезон

Най-изразената алергия към дървесните полени, е тази към брезата. Това са основните алергизиращи видове - елшата, габъра,брезата и леската. Техният период на цъфтеж е от края на февруари-март до средата на месец май. Пикът на брезовата алергия е от началото на април до 15-20 април. Предстои апогеят на брезовия сезон." Това заяви доц. Георги Николов, предава NOVA.

Пациентите с брезова алергия идват с асматични пристъпи, разказа медикът и уточни, че при тях идват пациенти с кашлица, затруднено дишане, с типичния пристъп на брониална астма, разказа д-р Николов.

Оплакванията са много тежки, особено когато пациентът е сред природата”, каза той.

Алерголозите съветват пациентите да внимават каква храна консумират, защото може да се появи кръстосана алергия. „При пациентите с брезова алергия имат затруднение при ядене на ябълка, киви, череша, праскова, лешник”, каза той и уточни, че има и къснолятна алергия.

В последните години алергията от амброзия е силно изразена. Причината е внесена преди десетина години заразена царевица, след което това растение избуява.

В последните години има ръст на медикаментозна алергия. "Лекарствената алергия се среща при по-възрастните пациенти", допълни доц. Николов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари