Д-р Георги Костадинов: Времето е решаващ фактор при сепсис

4
"Колкото по-рано бъде открит, толкова по-големи са шансовете на пациента да го надживее", категоричен е хирургът
"Колкото по-рано бъде открит, толкова по-големи са шансовете на пациента да го надживее", категоричен е хирургът

"Колкото по-рано бъде открит, толкова по-големи са шансовете на пациента да го надживее", категоричен е хирургът

13 септември се смята за Световния ден за борба със сепсиса

Отбелязването на този ден е част от кампания, която цели да се повиши нивото на колективното съзнание за този проблем 

На въпроси, свързани него, отговаря д-р Георги Костадинов, специалист хирург в Русе:

От 10 години насам по инициатива на Глобалния Алианс за Сепсис отбелязваме Световния ден за борба със сепсиса. Какво точно се крие за това понятие?

Тук може да се пише и са написани много неща, но ще се постарая да бъда кратък на достъпен език:

Има много схващания, но за мен е правилно да се говори за етапност в това смъртоносно заболяване.

*септицемия - тежка инфекция на кръвта(обща гнойна инфекция без метастази) или "отравяне на кръвта". Възниква когато бактериална инфекция в част на тялото, напр. бели дробове и други органи, вкл. кожата, навлезе в кръвта. Така бактериите и техните токсини могат да се разпространят чрез кръвния поток в цялото тяло. Септицемията може да доведе до животозастрашаващо състояние, затова трябва да се лекува в болнични условия, защото ако бъде лекувана погрешно, прогресира до Сепсис-синдром на системен възпалителен отговор (SIRS).

*Сепсисът представлява още по-тежка инфекция, която може да доведе до образуването на тромби и да блокира доставянето на кислород до всички жизнено важни органи и оттам до полиорганна недостатъчност. Когато това се развие в съчетание със срив на кръвното налягане, се стига до септичен шок, който е фатален в много случаи. Причините са много, като: инфекции на пикочните пътища и бъбреците; белодробни инфекции; инфекции на органите в коремната кухина; открити рани и големи изгаряния и т.н.

Среща ли се често?

Да, за съжаление. Няма абсолютно точна статистика (различна в различни райони на света), но средно е при 10 от 1000 хоспитализирани пациенти, като смъртността варира от 20% до 80%. Например в Обединеното кралство от сепсис умират повече от 40 000 души годишно.

Какви са симптомите и правилната реакция?

Всяка инфекция - бактериална, вирусна, гъбична, паразити в организма - може да причини сепсис. Може и при инциденти - тежки травми, големи изгаряния и т.н., най-чести обаче са патогените, причиняващи пневмонии, чревни, бъбречни, кръвни, мозъчни, кожни инфекции. Развива се само на фина на значително нарушение на реактивността на организма. Морфологичните изменения са неспецифични. В органите се развиват различни дистрофични промени: в слезката - флебит на трабекуларните вени; бъбреците - гломерулонефрит и остра тубуларна некроза; в черния дроб - некрози и септичен хепатит; в червата-ентероколит и др.

На фона на клиничната картина, характерна за сепсиса, се проявява и клиничната картина на гнойното огнище в зависимост от неговата локализация. Най-чести локализации на гнойните метастази са: белите дробове - 60-70 %; бъбреци - 10-40%; черен дроб - 4-12 %; мозък, мускули, кости и стави -о станалите. Възможно е сепсисът при протичането си да преминава от една форма в друга.

Според динамиката се дели на: светкавичен, остър, подостър, хроничен и хроничен рецидивиращ. Характерна е септичната триада: системно възпаление, коагулация и нарушена фибринолиза. Много актуална сега е инфекцията с Коронавирус, като много от заболелите умират от сепсис. Реално това не е точно "отравяне на кръвта", а свръхреакция на имунната система, т.е. отбранителната реакция е толкова силна, че организма започва да атакува и унищожава собствените си тъкани и органи. Изисква се незабавна хоспитализация при всяка по-тежка инфекция (това предполага качествен, отговорен преден фронт с навременно насочване към специализирани здравни заведения). Основните симптоми са:

*температура по-висока от 38,5 ,или по-ниска от 36 градуса; учестено и затруднено дишане; силно изпотяване; вялост, слабост, замайване; загуба на апетит;

*във втората фаза се добавят; объркани мисли и фрази; срив на кръвно налягане; отказ на някои органи; диария, гадене, повръщане; намаляване на отделената урина - олигурия; мускулни болки; загуба на съзнание. В тази фаза е почти невъзможно пациентът да бъде излекуван.

Лекува ли се сепсисът и как?

Спасяването на човек със сепсис иска максимална бързина!

Първата стъпка е курс антибиотици след антибиограма. Ако е хванат рано, това може да е достатъчно. Интензивни грижи - назначават се: съдоразширяващи средства; инсулин; кортикостероиди; болкоуспокояващи; адекватни венозни вливания; респирация; диализа; хирургично лечение. Подобно интензивно лечение излиза много скъпо. В САЩ например болниците харчат годишно по 24 млрд. долара за лечение на пациенти със сепсис. За нещастие септичният шок рядко се хваща навреме и смъртността е голяма.

Поради голямата устойчивост на микробите към антибиотици и нуждата от агресивно лечение се търсят и други оръжия - напр. сп. "Интензивно лечение" описва експериментална терапия с р-р на Вит C; Вит B1; и хидрокортизон, прилагана за период от 7 месеца. Смъртността при тази терапия е 8,5%,а при стандартна - 40,4%.Ще мине обаче време, докато бъде одобрена, тъй като трябват много тестове с животни и хора.

Кои са рисковите групи?

Хора над 65 г. и под 2 г. Хора с компрометирана имунна система, вследствие на ХИВ; левкемия; лечение с химиотерапия, кортикостероиди, тежки изгаряния и много други, а в последно време коварната КОВИД инфекция.

Как можем да се предпазим или справим с този глобален проблем?

Проучванията показват, че това е често срещана болест в световен мащаб. Последните от тях предоставиха нови методи за лечение на клиницистите. Няколко стратегии като балансирано използване на кортикостероиди, лечение с антидетоксин, вазоактивни агенти като левосимендон, лечение с HBO (хипербарна терапия), фибрати и няколко антиоксидантни добавки са надеждни подходи за лечение на сепсиса. Има много проучвания, но са необходими по-нататъшни изследвания за разработване на нови методи на лечение.

Цитирано от симпозиум през 2019 г. в Лондон относно предпазване от сепсис:

Проучване от Brian Injury Group-Лондон относно идентифицирането и лечението на сепсис и катастрофалните и често фатални последици, които може да има при забавянето  в диагностицирането на сепсис.

Стъпките, които отговорните лекари трябва да предприемат, са за идентификация на сепсиса възможно най-рано, и така лечението да доведе до по-добри резултати. Интересно е да се знае, че самата инфекция не е проблем при пациенти със сепсис (въпреки че източникът на инфекция трябва да бъде контролиран), а по-скоро реакцията на организма при такива инфекции. В най-тежките случаи реакцията на организма може да доведе до многоорганна недостатъчност, дори и смърт.

Диагнозата на сепсиса в началото може да е изключително трудна. Много от симптомите са подобни на други често срещани състояния, като обикновена настинка например, особено в първите 4 до 6 часа. Често личните лекари са първите, които срещат пациентите и има редица стъпки, които да предприемат, за да се уверят, че не пропускат диагнозата сепсис. Те трябва да водят и записват наблюдения от своите пациенти. Един  от най-често срещаните симптоми е повишената дихателна честота. Записаните наблюдения дават възможност на личните лекари да забележат всяко влошаване на състоянието на пациента и да действат съответно.

Статистично личният лекар ще  наблюдава само един-двама пациенти със сепсис годишно. Предизвикателството е да го идентифицира. Създадени са инструменти, които да им помогнат да поставят, или изключат диагнозата сепсис. Например: "Trust Sepsis " е разработил насоки за личните лекари.

Има редица рискове и случаи, при които личните лекари няма да успеят да диагностицират сепсис:

*незаписване, или реагиране на жизненоважни признаци като: кръвно налягане; пулс; дихателна честота; температура; насищане с кислород.

*диагностициране на диария и повръщане като гастроентерит - личният лекар трябва да може да изключи сепсис като опция. Ако не е сигурен, по-добре е да насочи пациента към съответната болница.

* загуба на непрекъснатост на грижите - често пациентите ще се върнат, ако не се подобрят, но може да не бъдат наблюдавани от същия лекар.

* неслушане на пациента от лекаря (много важно). Ако пациентът казва, че никога досега не е имал такова неразположение, това трябва да е червен флаг и да се предприемат допълнителни мерки.

* съветът по телефона е ненадежден. Трябва лично да се види пациента.

* грешна диагноза. Личният лекар не трябва да поставя диагноза, ако не е сигурен. Важно е пациентът да бъде предупреден да се върне, или да отиде в Спешно отделение, ако състоянието му се влоши.

Изводите са, че времето е решаващ фактор при сепсис, т.е. ако лечението започне по-рано, резултатите биха били по-добри за пациента и лекарите.

В днешната ситуация, когато има епидемия от Коронавирус, е особено важно да има достатъчно легла за интензивно лечение. При около половината от пациентите, излекувани от сепсис, могат да настъпят различни усложнения, вкл. нова инфекция, отказ на бъбреците, сърдечно-съдови смущения. Много пациенти развиват тежки и дълготрайни заболявания като частични парализи, депресии, страхова невроза.

Затова сепсисът трябва да бъде бързо диагностициран и предотвратен. Колкото по-рано бъде открит, толкова по-големи са шансовете на пациента да го надживее.

*Д-р Костадинов е специалист хирург в Русе с многогодишен опит и професионални интереси във всички остри и хронични хирургични заболявания в корема и общата хирургия, като напр. остър панкреатит, хирургичен сепсис, травми, лапароскопска хирургия и т.н.

Завършва Медицинска академия - София през 1983 г. Своята специалност Обща хирургия придобива през 1992 в МУ- София. Има редица квалификации:

*1993 г.-УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов"- София - диабетна гангрена.

*1994 г.- Абдоминална ехография - МУ Пловдив.

*1998 г.- Лапароскопска хирургия - МУ София.

*Гнойно септична хирургия.

*Сертификат за козметични филъри.

*Член на БЛС.

*Участие в множество конгреси и симпозиуми на хирургична тематика.

След  дипломирането си Д-р Костадинов практикува като лекар последователно в с. Полско Косово; Началник Мед. служба в поделение град Търговище; ординатор и специализант по хирургия в гр. Сливо поле; хирург в УМБАЛ "Канев" - Русе; Директор на фармацевтичен склад "Калиман РТ" - Русе. В момента е част от екипа на ХО на УМБАЛ "Медика ООД" - Русе и ДКЦ-2 - Русе. Владее свободно английски и руски езици писмено и говоримо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари