Д-р Галена Донева: Мит е, че злокачествените бенки не трябва да се оперират

5
Хирургът от Онкоцентъра в Русе разясни всичко, свързано с меланома - злокачествено и опасно заболяване, което е вид кожен рак
Хирургът от Онкоцентъра в Русе разясни всичко, свързано с меланома - злокачествено и опасно заболяване, което е вид кожен рак

Хирургът от Онкоцентъра в Русе разясни всичко, свързано с меланома - злокачествено и опасно заболяване, което е вид кожен рак

Д-р Галена Донева е лекар-хирург с над 15 години стаж. След дипломирането си в Медицински университет – Плевен през 2008 година започва работа в Отделението по обща хирургия към УМБАЛ “Канев” – Русе. Придобива специалност по обща хирургия през 2014 година, след което повишава квалификацята си в Клиниката по хирургия на гърдата към Addenbrooke’s University Hospital, Кеймбридж, Великобритания. Между 2019-2021 година е част от хирургичния екип в Conqest Hospital, Хейстингс, Великобритания.

От 2022 година д-р Донева работи в Отделение по онкологична хирургия към Комплексен Онкологичен Център (КОЦ), гр. Русе. Преглежда амбулаторно в “Медицински център по онкологични заболявания” към КОЦ пациенти с обща и онкохирургична насоченост. Има специален интерес към малигнения меланом и рака на млечната жлеза, информираха от русенското лечебно заведение.

Какво е меланом?

Меланомът е злокачествено и опасно заболяване, вид кожен рак, който се образува от клетките, отговорни за пигмента на кожата. Около 30% от меланомите се развиват на базата на съществуваща вече бенка. Но е възможно да се появи и на нормална преди това кожа.

Колко опасен може да бъде?

Меланомът е най-злокачественият вид кожен рак. Доколко е опасен зависи от бързото и адекватно лечение. Навременната диагноза при правилен подход дава шанс за пълно излекуване. Докато забавянето или неправилното оперативно лечение биха могли да опорочат лечебния процес.

Кога една бенка е злокачествена?

Доброкачествените бенки обикновено не се променят във времето. Всяка промяна в размера, формата и цвета на вече съществуваща бенка може да е меланом и налага преглед от специалист. Други симптоми, на които трябва да обърнем внимание, са оток, болезненост, кървене или образуване на крусти. Внимание заслужават и новопоявили се бенки, които нарастват бързо.

Къде най-често по тялото е възможна появата на меланом?

Най-често това е кожата в областите, изложени на слънце, но могат да се развият навсякъде по тялото. Това може да бъде дори устната кухина, червата или окото. През миналата година имахме пациентка, на която диагностицирахме ректален меланом.

Кой е най-големият мит сред пациентите във връзка с меланома?

Най-големият и изключително опасен мит сред хората е, че бенки не трябва да се оперират, защото операцията предизвиква метастази. Това категорично не е така. Вярно е обаче, че грешният подход при оперативното лечение може да опорочи благоприятния изход. Затова е важно пациентите да търсят съвета на колеги с доказан опит в диагностиката и лечението на това заболяване.

Към кого трябва да се обърнат пациентите, когато се съмняват, че може да имат злокачествена бенка?

Личният лекар трябва да насочи пациента към специалист-дерматолог, който се занимава с кожни тумори – т.нар. онкодерматолог. Такива специалисти има във всички онкодиспансери в страната. Специалистът трябва да огледа кожата по цялото тяло с увеличителна техника, наречена дерматоскоп. Ако намери бенка, съмнителна за меланом, груба грешка е от нея да се вземе проба с остъргване или изрязване на парченце.

При съмнение за меланом дерматологът трябва да насочи пациента към хирург-онколог, който да отстрани бенката като спазва изискванията на съвременните стандарти и след това да се извърши хистологично изследване. Тук е мястото да спомена, че в последните години именно тези стандарти претърпяха промени и хирургичното лечение е в няколко етапа. Това е важно за правилното стадиране и последващата възможност пациентите да се лекуват съгласно най-новите европейски и световни препоръки.

Как протича лечението?

Поставянето на диагнозата с хистологично изследване е само началото на пътя, по който преминаваме заедно с нашите пациенти. Следва стадиране с образни изследвания по преценка и биопсия на сентинелен възел – най-близкия засегнат лимфен възел. Когато е ясен точният стадий, онкологична комисия определя нуждата от по-нататъшна терапия и наблюдение. Всичко това показва, че диагнозата и лечението на малигнения меланом налагат участието на специалисти от различни специалности, които изготвят индивидуален план за всеки пациент.

Каква е прогнозата след такава диагноза, може ли да се излекува напълно?

В миналото меланомът в повечето случаи беше с много лоша прогноза, докато през последните години се случва своеобразна революция в лечението. С прилагането на съвременни терапевтични схеми можем да постигнем дори пълен контрол над заболяването.

Коя възрастова група е най-застрашена от появата на меланом?

Рискът от появата на злокачествени бенки се увеличава с напредване на възрастта, като средната възраст на диагностицираните пациенти е 66 години. Но меланом се среща и при пациенти под 30 години. Всъщност това е едно от най-честите злокачествени заболявания сред младите.

Как да се предпазим? Доколко редовният профилактичен преглед би бил полезен в тази насока?

Защитата от ултравиолетовите (UV) лъчи е много важна – използване на слънцезащитни кремове, дори и през зимата, ограничаване на излагането на слънце или солариум, носене на шапка с козирка и дрехи, които покриват ръцете и краката.

Профилактичните прегледи също имат голямо значение. Те са особено важни при хората с повече бенки по тялото, както и при фамилна обремененост. Затова редовното посещение при дерматолог ни дава шанс да поставим ранна диагноза.

Какви са вашите наблюдения през последните години? Повишение, спад на случаите или друго?

В световен мащаб се наблюдава повишаване на случаите на меланом. Това, разбира се, се дължи донякъде и на по-добрата диагностика и информираност на пациентите. От друга страна прогнозата на това заболяване е вече значително по-добра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари